Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gaspari: 'Proglašenje ZERP-a zakomplicirat će odnose s Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Slovenija u pregovorima s Hrvatskom ili na arbitraži o granici ne može dobiti manje od onoga što je imala prilikom osamostaljenja', izjavio je tijekom debate predsjedničkih kandidata na RTV Slovenija Alojz Peterle.

'Sasvim je jasno da mi ne možemo ići ispod onoga što smo imali 25. lipnja 1991, a tada smo kontrolirali cijeli Piranski zaljev i imali slobodan pristup međunarodnim vodama', izjavio je Peterle, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu kojega u kandidaturi podržavaju stranke desnog centra u vladi premijera Janeza Janše, na pitanje o odnosima s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija: U drugom krugu izbora Peterle i Tuerk Slika nije dostupna Slovenski mediji o iznenađujućim rezultatima izbora

Mitja Gaspari, nekadašnji guverner centralne banke kojega podržavaju Liberalni demokrati, izjavio je da novi pristup u rješavanju bilateralnih pitanja s Hrvatskom koji su otpočeli premijeri Janez Janša i Ivo Sanader ne smatra važnim i da su se dvije države zapravo vratile na pozicije na kojima su već bile.

'Hrvatsko proglašenje ZERP-a početkom iduće godine zakomplicirat će naše odnose', izjavio je Gaspari. 

Zmago Jelinčič čiju kandidaturu podržava njegova Slovenska nacionalna stranka rekao je kako bi Slovenija tijekom predsjedavanja EU-om u prvoj polovici iduće godine treba pokrenuti mirovnu konferenciju o granicama među republikama u bivšoj SFRJ i zaustaviti brzo napredovanje Hrvatske prema EU. 

>> EK ponovno upozorava zbog ZERP-a

Jelinčiča je podržala i Monika Piberl, predsjednička kandidatkinja 'Glasa žena', vanparlamentarne stranke iz Maribora, rekavši da je Slovenija dosta pomagala Hrvatsku i da sada prema toj državi koja Sloveniju 'ucjenjuje' mora napraviti 'odlučan korak' lobiranjem u Europskoj uniji. 

Predsjednički kandidat Socijalnih demokrata Danilo Tuerk izjavio je da su vlade Janeza Janše i Ive Sanadera zadnjim dogovorima o rješavanju otvorenih pitanja svojim novim pristupom učinile iskorak naprijed u odnosima dviju država.

U emisiji su nastupili i predsjednički kandidati Elena Pečarič i Marko Krajnc koje su kandidirale vanparlamentarne stranke Akacija i Mlada Slovenija, ali koji nemaju mnogo izgleda za plasman u vjerojatni drugi krug predsjendičkih izbora.

Založili su se za dobre odnose s Hrvatskom i uvažavanje činjenice da će Hrvatska uskoro ući u Europsku uniju kada, kako su ustvrdili, granice neće biti toliko važne kao sada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene