Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ženama diljem svijeta uskraćene su temeljne slobode, izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i pritom je posebice spomenula Sudan i Afganistan.


'Ženska prava i dalje su ograničena u previše zemalja i treba se pozabaviti tim pitanjem', rekla je Pillay pred Vijećem UN-a za ljudska prava te upozorila na ponovna teška kršenja ženskih prava na afganistanskim izborima i pozvala tamošnje vlasti da iskorijene nasilje vezano uz izbore. 'U Sudanu, koji je potpisao više sporazuma o ljudskim pravima, žene su i dalje obespravljene', rekla je Pillay.

Vezani članci Žene u Afganistanu, ilustracija Talibani odredili nova pravila za studentice: Na fakultet samo u abaji i s nikabom... Prosvjed žena u Kabulu Hrabre žene na prosvjedu u Kabulu: Traže da ih talibani uključe u politički i javni život zemlje

Vijeće će na trotjednoj sjednici, koju je Pillay danas otvorila, razmotriti kršenja ljudskih prava u svijetu, među kojima i navode o ratnim zločinima što su se dogodili u tijeku izraelskog napada na Pojas Gaze u prosincu i siječnju. (Hina)