Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MEDICINSKI FENOMEN

Žena s dvije maternice rodila dvaput u dva dana: Ovo se događa jednom u 50 milijuna slučajeva

Kelsey Hatcher
Kelsey Hatcher Foto: UAB/FB
Iznimno rijetko stanje dvostruke maternice pogađa samo 0,3 posto žena na svijetu, a ovakva trudnoća moguća je u jednom od 50 milijuna slučajeva. U Alabami se dogodilo čudo ili znanstvenim rječnikom - medicinski fenomen.

Kelsey Hatcher (32) iz Alabame zatrudnila je četvrti put i nosila dvije djevojčice u dvjema maternicama. 

Malene su došle na svijet nakon što je njihova majka rodila dvaput u dva dana -  porođaj je trajao 20 sati u bolnici Sveučilišta Alabama u Birminghamu (UAB).

Roxi je rođena 19. prosinca navečer, dok je sestra Rebel stigla sljedeće jutro, 10-ak sati kasnije, piše Sky News.

Kelsey je medicinski fenomen, rođena je s dvije funkcionalne maternice od kojih svaka ima svoj grlić maternice.

Kao i mnoge druge žene s tim stanjem, tek jke na ginekološkom pregledu sa 17 godina saznala da ima dvije maternice. Bojala se da uopće neće moći postati majka jer su šanse za prerani porođaj ili gubitak trudnoće bile velike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neviđene temperature U ovoj se zemlji svi pitaju - gdje je snijeg: "Pratim prognozu 55 godina, ovo je za mene šok"

Muž nije mogao vjerovati

Kelsey već ima troje djece, a nikad prije nije bila trudna u obje maternice. Nakon što je u proljeće doznala da je ponovno trudna i završila prvi ultrazvuk, podijelila je uzbudljivu vijest sa svojim suprugom Calebom.

Prisjetila se da mu je rekla: "Rekla sam, 'Pa, tamo su njih dvije'. A on je rekao, 'Lažeš'. Ja sam rekla, 'Ne, ne lažem'."

"Ni u najluđim snovima nismo mogli ovako planirati trudnoću i porođaj; ali donijeti naše dvije zdrave djevojčice na ovaj svijet sigurno je uvijek bio cilj, a UAB nam je pomogao da to postignemo", rekla je Kelsey u izjavi koju je objavila bolnica.

"Čini se prikladnim da imaju dva rođendana. Obje su imale svoje 'kuće', a sada obje imaju svoje jedinstvene priče o rođenju'', dodala je dok se neki pitaju jesu li djevojčice možda blizanke.

Pročitajte i ovo Vili Beroš a liste čekanja su smanjene Beroš: "Događa se da saznam da se u nekim bolnicama magnet abdomena čeka 700 dana"

Dvije bebe u dva različita "stana"

S dvije maternice i dva rođendana to je komplicirano pitanje, kazali su Kelseyna ginekologinja i opstretičarka Shweta Patel te specijalist za visokorizične trudnoće na UAB-u Richard Davis.

"Tehnički, i da i ne", rekli su i podsjetili da tipičnu blizanačku trudnoću definiraju dvije bebe u istoj maternici u isto vrijeme.

Dok je Kelsey imala po jedno dijete u svakoj maternici, oslobođene su dvije jajne stanice koje su oplođene tijekom istog ciklusa ovulacije.

"Mislim da je sigurno djevojčice nazvati dvojajčanim blizancima", rekao je Davis i dodao: "Na kraju dana, bile su to dvije bebe u jednom trbuhu u isto vrijeme. Samo su imale različite stanove."

Iako nije tako neuobičajeno da žene s dvostrukom maternicom imaju trudnoću s jednim djetetom u jednoj maternici, procjenjuje se da je šansa da imaju dijete u obje maternice, također poznata kao dikavitarna trudnoća,  jedan prema milijun, prema dosadašnjim spoznajama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene