Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna veća kontrola

UKAZANO JE NA VAŽNE TRI TOČKE 'Unija se mora pripremiti za posljedice nagomilavanja izbjeglica na Balkanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje na balkanskoj migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke slažu se da treba ojačati kontrole na vanjskoj granici EU-a, rekao je u subotu austrijski kancelar Christian Kern na kraju summita u Beču.

Christian Kern je na sastanku na vrhu okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus

Pročitajte i ovo Migranti na granici Tunisa i Libije Mučna svjedočanstva Horor na granici: ''Morao sam piti vlastiti urin da preživim... Moja supruga i kći su umrle" Ilustracija - 2 Sigurnost i dostojanstvo O migrantima i izbjeglicama bez širenja panike i mržnje: ''Solidarnih i suosjećajnih građana još ima, samo što je njihove glasove teže čuti od onih nabijenih mržnjom“

Razgovarali smo o mogućem širenju misije Frontexa u regiji nakon što je 50.000 ljudi od sredine veljače uspjelo doći do Njemačke iako je balkanska ruta otad zatvorena, rekao je Kern.

"Moramo vratiti kontrolu nad našim vanjskim granicama, mi moramo biti ti koji će odlučiti tko može doći u Europu, a ne krijumčari ljudima", istaknuo je.

Po njegovim riječima, Austrija je profitirala od zatvaranja balkanske rute, ali se Unija mora pripremiti "za posljedice nagomilavanja izbjeglica na Balkanu“.

Austrijski kancelar ukazao je na tri točke na koje je potrebno obratiti pozornost u idućem razdoblju.

"Prvo moramo ojačati misiju Frontexa, drugo potruditi se da dogovor s Turskom opstane i treće boriti se s uzrocima izbjeglištva u zemljama porijekla“, rekao je Kern.

Austrijski kancelar smatra da je najveći problem nemogućnost da se izbjeglice iz sigurnih zemalja poput Pakistana vraćaju iz Grčke u Tursku.

"Sve zemlje EU-a Tursku doživljavaju kao sigurnu zemlju i tamo vraćaju izbjeglice. To jedino nije slučaj s Grčkom i na tomu moramo poraditi i pomoći Grčkoj“, rekao je Kern.

Grčka je, kako je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt rekao šef Frontexa Fabrce Leggeri, zatražila od ove organizacije pomoć pri zaštiti i kopnenih granica prema Albaniji i Makedoniji.

Kern je ocijenio da sporazum EU-a i Turske "funkcionira dobro“, ali da o njemu ne bi trebali ovisiti te je predložio da se slična rješenja nađu i s afričkim zemljama iz kojih dolaze migranti, poput Nigera, Egipta , Malija i Senegala. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene