Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samuel Žbogar izjavio je da će imenovanje Milana Kučana za posebnog izvjestitelja slovenske vlade za BiH pomoći profiliranju stajališta Ljubljane.


Stavovi Ljubljane profilirat će se prema potrebnim ustavnim promjenama u toj državi rekao je Žbogar ustvrdivši da je Kučan prihvatljiv svim stranama u BiH.

Vezani članci Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena" Bugojno Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

'Premijer Borut Pahor nema toliko vremena posvetiti se pitanjima BiH, a Milan Kučan je politička osoba prihvatljiva svim tamošnjim stranama. U tom smislu, on može donijeti novu vrijednost', rekao je Žbogar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanja o smislu Kučanova imenovanja.

>> Žbogar: Svijet ne bi razumio novi pokušaj blokiranja RH

Žbogar je zanijekao neka nagađanja oporbenih zastupnika kako imenovanje Kučana za izvjestitelja za BiH znači nepovjerenje prema njemu kao ministru, a isto tako i nagađanja medija da je Pahor dugodišnjeg predsjednika države angažirao kao savjetnika za BiH pitanja kako bi ga udaljio od domaćih pitanja na koja kao političar s ugledom još uvijek ima dosta utjecaja.

Prihvatio dužnosti zbog nacionalnog interesa

Pahor je početkom tjedna novi angažman dugogodišnjeg slovenskog predsjednika protumačio svojom željom da dobro prouči situaciju u BiH i mogućnost ustavnih promjena vezano uz njeno napredovanje prema EU-a, ali je zanijekao nagađanja kako je taj potez dogovorio s Bruxellesom.

Sam Kučan rekao je da se nove dužnosti prihvatio zbog slovenskog nacionalnog interesa da se postigne trajna stabilnost u regiji, a zanijekao je nagađanja da je zainteresiran za mjesto Valentina Inzka, predstavnika EU-a u BiH.

Kučan će svoj posao za premijera Pahora obavljati do sredine iduće godine i to sasvim besplatno, s ambicijom da "tajnom diplomacijom" ispita stajališta lidera u Bosni prema mogućim promjenama daytonskog ustava. (HIna)