Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeg od harača

Zbog viših poreza u Britaniji 'nestalo' dvije trećine milijunaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak dvije trećine Britanaca koji su prijavljivali godišnji prihod od preko milijun funta, nestalo je s tog spiska nakon što je uvedena najviša porezna stopa u iznosu od 50 posto još za vladavine laburista.

Više od 16.000 Britanaca prijavilo je godišnji prihod veći od milijun funti za 2009-2010, a iduću proračunsku godinu samo njih 6.000 što je posljedica primjene najviše porezne stope od 50 posto koju je prije izbora uveo bivši laburistički premijer Gordon Brown, tvrde vladajući konzervativci, a piše dnevni list The Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbori u Velikoj Britaniji David Cameron zadržava glavne ministre u novoj vladi Slika nije dostupna Sprovod 17. travnja FOTO Evo kako je dio Britanaca dočekao smrt Margaret Thatcher

>> Italija utaje poreza gubi 300 milijardi dolara godišnje!

Vjeruje se da su bogati Britanci svoje poslovanje preselili u inozemstvo ili su poduzeli neke druge mjere, poput smanjivanja oporezivih prihoda kako bi izbjegli plaćanje poreza prema novome zakonu. George Osborne, ministar financija, najavio je 2012. da će idućeg travnja poreznu stopu smanjiti s 50 na 45 posto. Nakon te najave broj obveznika koji prijavljuju godišnji prihod veći od milijun funta narastao je na 10.000, tvrde članovi konzervativne vlade.

Tim podacima konzervativci su potkrijepili svoje tvrdnje da povećanje poreza proračun ne puni, već ga, naprotiv, prazni. Umjesto da prikupi više novca, Britanija je izgubila 7 milijarda funta poreznog prihoda, piše list.

Ministar financija George Osborne ustvrdio je da je najviša porezna stopa od 50 posto odbila potencijalne ulagače u britansko gospodarstvo. Osborne je želio smanjiti porez onima koji zarađuju više od 150.000 funti na godinu, no tomu su se usprotivili Liberalni demokrati, koalicijski partneri u trenutnoj vladi.

Laburisti će u srijedu održati raspravu u parlamentu o smanjenju najviše porezne stope. Takvu odluku vođa laburista Ed Miliband naziva "rezanjem poreza za milijunaše". Konzervativci žele zamrznuti socijalne naknade za nezaposlene, a Liberalni demokrati to će im dopustiti samo ako torijevci dopuste povećanje poreza za bogate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene