Policija u Suhodolu u BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 8
Policija u Suhodolu u BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 8 Foto: Armin Durgut/PIXSELL

"Posebna pažnja će biti obraćena na škole i vrtiće. Vrlo je bitno da se svi uključimo, ali i pokažemo da nećemo dovesti u pitanje sigurnost građana i EYOF-a koji će proteći u najboljem redu", rekao je premijer sarajevskog kantona Edin Forto.


Zbog četverostrukog ubojice Edina Gačića koji je u bijegu, u Bosni i Hercegovini dodatno se osiguravaju škole i vrtići.

Vezani članci Ministar unutarnjih poslova kantona Sarajevo Admir Katica (Foto: Dnevnik.hr) Šef MUP-a kantona Sarajevo: ''Nadamo se da ćemo ga brzo uhititi da građani mogu odahnuti'' Policija u BiH traga za ubojicom Edinom Gačićem (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2 U tijeku velika potraga za brutalnim ubojicom: Angažirano dodatnih 130 policajaca, pretražuju se vlakovi...

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo priopćila da su na području Federacije Bosne i Hercegovine angažirane sve policijske snage na pronalasku ubojice policajca FUP-a Mahira Begića, iz Ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona su kazali da je angažiranost policije pojačana i u ovim kantonima, piše Klix.ba.

U potragu za ubojicom uključeni su i pripadnici Specijalne jedinice SIPA-e, koji spadaju među najopremljeniju jedinicu u regiji. Prema posljednjim podacima, Gačić se krije u šumama u okolici Tarčina, piše Depo.

O Edinu Gačiću, trenutno najtraženijem bjeguncu i ubojici policajca Mahira Begića u Suhodolu, kao i mještanina Podorašca Sauda Sultanića, još od 2017. godine su bile obaviještene mnoge institucije i agencije, piše Klix.ba.

U otpusnom pismu iz zatvora stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina te mu je izrečena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubojstva.

Gačić je, prema pisanju Radio Sarajeva, rođen 1975. Ili 1976. godine u Banjoj Luci. Kada je počeo rat ondje je živio s majkom Sifetom. Iz Banje Luke s majkom 1994. godine bježi u Hrvatsku, a godinu dana kasnije vraća se u BiH, u okolicu Zenice, gdje 20. rujna 1995. pristupa odredu El Mudžahid. Prema podacima koje ima pravosuđe o tom odredu, ime Edina Gačića zavedeno je pod rednim brojem 687.

Svog suborca iz odreda ubio je 6. kolovoza 1998. Sljedeće godine Kantonalni sud u Zenici ga osuđuje na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja. Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u kolovozu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao.

Uhapšen je dva dana kasnije, u vlaku u Crnoj Gori. Objedinivši oba zločina, Sud ga je osudio na kaznu od 20 godina zatvora za oba ubojstva. Iz zatvora je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne, 2017. godine i otišao u Banju Luku.

U selu Brđane kod Konjica 4. veljače ubio je mještanina Sauda Sultanića, 39-godišnjeg oca troje djece. Gačić je pucao s vrata, te mu zadao i udarac nožem. Motiv ovog ubojstva još uvijek nije poznat. Dok je bio u bijegu, u subotu navečer ubio je policajca.