U šumskom požaru koji je u ponedjeljak navečer buknuo u ljetovalištu Nea Makri, 38 km sjeveroistočno od Atene, gore makija i borovi, doznaje se od vatrogasne službe.

Galerija


"Požar je buknuo u 22.35 sata po mjesnom vremenu (21.35 sati po srednjoeuropskom), blizu kuća u Nei Makri i izdane su preporuke za preventivnu evakuaciju", rekao je vatrogasni brigadir za agenciju France Presse.

Sedamdeset vatrogasaca i dvadesetak vozila sudjelovalo je u gašenju, rekao je.

Grčku su početkom kolovoza zahvatile visoke temperature i šumski požari u kojima je izgorjelo više od 100.000 ha terena, sjeverozapadno od Atene, u podnožju planine Parnasa, na sjeveru otoka Eubeje, 200 km od glavnoga grada i na Peloponezu, na jugu. Tri osobe su poginule u tim požarima.

Visoke temperature su također prouzročile požare u Španjolskoj, Italiji, Hrvatskoj i na Cipru.

Nakon potresa, požar im progutao kuću - 2 Požar usred noći ovoj je obitelji iz okolice Gline odnio sve: "Vrištala je, jedva je uspjela sići jer se buktinja već proširila. Sve stvari, donacije za novi objekt, sve je ostalo u kući..."

Stručnjaci misle da se sve veća učestalost požara može povezati s klimatskim promjenama. Toplinski valovi su nepobitni dokaz tomu i oni će biti sve češći, dulji i snažniji, što stvara idealne uvjete za nastanak požara.

Na sastanku na vrhu u Ateni u petak devet zemalja na jugu EU-a opetovalo je "čvrstu odluku" o provođenju Pariškog dogovora 2015. kojim se želi ograničiti klimatsko zatopljenje na 1,5 Celzijevih stupnjeva dok UN upozorava da svijet ide prema "katastrofalnih" 2,7 stupnjeva.

Proteklog tjedna temperatura je u nekim dijelovima Grčke premašila 35 Celzijevih stupnjeva, pa tako i na Atici, a u ponedjeljak je pala na 32 stupnja. Meteorolozi predviđaju da će u utorak zahladnjeti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju