Napad nožem kod Lyona u Francuskoj (Foto: AFP) - 1
Napad nožem kod Lyona u Francuskoj (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

Francuska je izručila Argentini bivšeg policajca Marija Sandovala. U domovini poznatiji kao mesar, izručen je kako bi mu se sudilo zbog navodne umiješanosti u nestanak studenta 1976. u vrijeme diktature, javlja France Presse.


Nakon osmogodišnjeg sudskog postupka i iscrpljivanja zadnjim žalbama ovog tjedna, francusko-argentinski državljanin Mario Sandoval letom Air Francea putuje u Buenos Aires.

Vezani članci Sukobi Žutih prsluka i policije u Parizu, ilustracija Prosvjedi u Francuskoj protiv policijskog nasilja, prosvjednici kamenjem i pirotehnikom napali policajce Emmanuel Macron Macron zgrožen "sramotnim" premlaćivanjem crnog producenta: "Slike agresije koje smo svi vidjeli su neprihvatljive i sramotne"

Uhićen je u svom domu u Nogent-sur-Marneu blizu Pariza, a u egzilu je od 1985. u Francuskoj gdje je stekao i državljanstvo. Odluku o izručenju koju je Pariz donio 21. kolovoza 2018., u srijedu je konačno potvrdilo i najviše pravosudno tijelo u Francuskoj, Državno vijeće.

Argentinsko pravosuđe traži Marija Sandovala od 2012. zbog sumnje da je sudjelovao u više od 500 ubojstava, mučenja i otimačina u vrijeme vojne diktature od 1976. do 1983. No, izručenje traži samo zbog slučaja Hernana Abriate jer u tom predmetu raspolaže s desetak iskaza svjedoka.

Francusko državljanstvo Sandoval je dobio 1997., što nije spriječilo njegovo izručenje jer u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio francuski državljanin.