Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni stručnjaci odustali su u nedjelju od planiranog obilaska mjesta pada malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine zbog sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vojnika u tom području, objavio je voditelj promatračke misije OESS-a.


"Čuli smo da su sukobi nastavljeni. Ne možemo preuzeti taj rizik", rekao je novinarima Alexander Hug, zamjenik voditelja promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ukrajini.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Crna kutija je oštećena, ali memorija je netaknuta' Slika nije dostupna 'Imali smo rakete kojima je srušen malezijski zrakoplov'

Topnička vatra čula se kilometar do mjesta nesreće i vidio se crni dim, javio je fotograf agencije France presse koji je vidio ljude kako bježe. Obližnja kontrolna točka napuštena je.

"Stanje sigurnosti na putu prema mjestu nesreće i na samoj lokaciji neprihvatljivo je za nenaoružanu promatračku misiju", istaknuo je Hug u društvu nizozemskih i australskih stručnjaka.

Britanija: Malezijski avion vrlo vjerojatno srušen ruskim projektilom

"Sukobi na tom području vrlo će vjerojatno utjecati na mjesto nesreće", dodao je.

Deset dana nakon pada zrakoplova Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu od Amsterdama do Kuale Lumpura s 298 osoba, ostaci tijela i dijelovi aviona te predmeti još su raštrkani na mjestu nesreće na koje su inspektori imali ograničen pristup.

Na mjesto nesreće trebalo je stići u nedjelju trideset stručnjaka sudske medicine iz Nizozemske i Australije kao i nenaoružani policajci iz tih zemalja, no odustali su iz sigurnosnih razloga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook