Rekordno visoke temperature koje su zahvatile Europu mogle bi utjecati na urušavanje stropa i zidova katedrale Notre-Dame, upozorili su stručnjaci.

Galerija


Philippe Villeneuve, francuski arhitekt i restaurator povijesnih spomenika, kazao je da su kameni zidovi katedrale još uvijek natopljeni vodom, što je posljedica gašenja požara u travnju. Uz rekordne temperature koje se ovaj tjedan očekuju u Parizu, zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a konstrukcija katedrale i dalje je vrlo krhka, pojašnjava Villeneuve.

Vezani članci Obnova (Foto: boredpanda.com) Najbizarniji prijedlozi obnove: Notre-Dame s bazenom, parkiralištem i restoranom brze hrane Požar na katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Šestorica "heroja" koja su gasila Notre-Dame osumnjičena za brutalno grupno silovanje 20-godišnjakinje

"Strahujem da bi zidovi i potporni stupovi, dok se budu sušili, mogli izgubiti svoju strukturnu kvalitetu i koheziju te popustiti", rekao je. Kaže da bi se, za razliku od zvonika i ostalih dijelova katedrale njezin strop mogao urušiti jer mu eksperti još uvijek ne uspijevaju pristupiti ni s gornje ni s donje strane.

Stručnjaci trenutačno rade na stabilizaciji konstrukcije katedrale prije početka radova na rekonstrukciji. Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre-Dame biti obnovljen za pet godina. Radnici su postavili golemu bijelu ceradu preko olučenog stropa, stabilizirali su vrh katedrale te postavili desetke senzora da bi se detektirala svaka promjena. .

Europske se države bore s iznimno visokim temperaturama koje su u srijedu bile više od 40 Celzijevih stupnjeva, a prognozira se da će u predstojećim danima biti još toplije. (Hina)