Obavijesti Video Pretražite Navigacija
natopljen vodom

Zbog rekordno visokih temperatura mogao bi se urušiti strop Notre-Damea

Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP)
Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Foto: Afp Obnova (Foto: boredpanda.com) Obnova (Foto: boredpanda.com) Foto: boredpanda.com Obnova (Foto: boredpanda.com) - 8 Obnova (Foto: boredpanda.com) - 8 Foto: boredpanda.com Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 2 Galerija 1/6 >>
Rekordno visoke temperature koje su zahvatile Europu mogle bi utjecati na urušavanje stropa i zidova katedrale Notre-Dame, upozorili su stručnjaci.

Philippe Villeneuve, francuski arhitekt i restaurator povijesnih spomenika, kazao je da su kameni zidovi katedrale još uvijek natopljeni vodom, što je posljedica gašenja požara u travnju. Uz rekordne temperature koje se ovaj tjedan očekuju u Parizu, zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a konstrukcija katedrale i dalje je vrlo krhka, pojašnjava Villeneuve.

Pročitajte i ovo Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Preuzeo odgovornost Emmanuel Macron o obnovi Notre-Dame: "Petogodišnji rok obnove je moguć bez ugrožavanja kvalitete" Požar na katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Napali turistkinju Šestorica "heroja" koja su gasila Notre-Dame osumnjičena za brutalno grupno silovanje 20-godišnjakinje

"Strahujem da bi zidovi i potporni stupovi, dok se budu sušili, mogli izgubiti svoju strukturnu kvalitetu i koheziju te popustiti", rekao je. Kaže da bi se, za razliku od zvonika i ostalih dijelova katedrale njezin strop mogao urušiti jer mu eksperti još uvijek ne uspijevaju pristupiti ni s gornje ni s donje strane.

Stručnjaci trenutačno rade na stabilizaciji konstrukcije katedrale prije početka radova na rekonstrukciji. Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre-Dame biti obnovljen za pet godina. Radnici su postavili golemu bijelu ceradu preko olučenog stropa, stabilizirali su vrh katedrale te postavili desetke senzora da bi se detektirala svaka promjena. .

Europske se države bore s iznimno visokim temperaturama koje su u srijedu bile više od 40 Celzijevih stupnjeva, a prognozira se da će u predstojećim danima biti još toplije. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene