Tri mjeseca nakon što je požar opustošio katedralu Notre-Dame u Parizu, pogled u razrušenu katedralu otkrio je u srijedu sablasnu prazninu i dijelove ruševine koji se još uvijek nalaze u središnjem dijelu građevine.

Galerija


Novinari su u srijedu dobili jedinstvenu priliku prisustvovati obilasku unutrašnjosti znamenitosti svjetske baštine stare 850 godina.

Vezani članci Salma Hayek (Foto: Profimedia) Salma Hayek iz Rovinja poslala emotivnu poruku nakon vatrene buktinje koja je progutala simbol Pariza Janko Popović Volarić (Foto: Instagram) I domaće zvijezde reagirale na tužne prizore izgorjele pariške katedrale: "Tužna vijest o jedinstvenom mjestu"

Prije samo tri mjeseca katedrala je bila ispunjena vjernicima i turistima u razgledavanju gotičke arhitekture i poznatih vitraja, koji su nakon požara ostali većinom neoštećeni.

U srijedu se, umjesto gomile posjetitelja, moglo vidjeti samo nekoliko desetaka stručnih radnika u bijeloj zaštitnoj opremi, kacigama i maskama koji osiguravaju konstrukciju građevine.

Velike zaštitne mreže postavljene su kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova, a osoblje se mora dodatno zaštiti od trovanja olovom zbog kontaminacije uzrokovane topljenjem starog krova.

Neugodan miris još se uvijek osjeti u zraku, a neoštećeni redovi sjedala u prednjem dijelu katedrale podsjećaju na njezin izgled prije razornog požara.

Restauracija, koja još nije započela, zahtijevat će zamjenu krova čiji je velik dio uništen u požaru, kao i izgradnju srušenog tornja.

Ništa neće biti bačeno

Međutim, prije nego što obnova počne, katedrala mora biti osigurana kako nijedan dio ne bi bio pod rizikom od urušavanja, prvenstveno svod.

"Nismo ni približno u fazi obnove. Još uvijek radimo na hitnom osiguravanju konstrukcije katedrale", rekao je glavni arhitekt Notre-Damea Philippe Villeneuve.

Rizik od urušavanja još uvijek je visok, stoga se u pojedinim dijelovima koriste samo strojevi s daljnskim upravljanjem.

U središtu katedrale sakupljena je velika hrpa krhotina te je Villeneuve rekao kako će se svaki dio pomno pregledati.

"Ništa neće biti bačeno", rekao je te je dodao kako će analiza svakog dijela pomoći u stvaranju precizne znanstvene slike katedrale prije početka obnove.

Osiguravanje strukture Notre-Damea

Unatoč oštećenju, katedrala i dalje izgleda veličanstveno, s velikim stupovima na lađi, netaknutim orguljama i poznatom rozetom s vitrajima.

Ministar kulture Franck Riester, koji je s novinarima u bijelom zaštitnom odijelu i kacigi posjetio katedralu, pozdravio je napredak, ali i podsjetio težak put koji ih još čeka u obnovi.

"Prije nekoliko tjedana tu se nalazila mnogo veća hrpa krhotina", rekao je.

Naglasio je i kako Macronov rok od pet godina za obnovu danas nije prioritet. "Prioritet je osigurati konstrukciju Notre-Damea", smatra Riester.

Pariško tužiteljstvo poručilo je u lipnju kako je neugašena cigareta ili električni kvar mogao uzrokovati požar, nakon čega su otvorili istragu za zločin iz nehaja, bez osumnjičenih.

Svećenici su 15. lipnja, dva mjeseca nakon požara, sa zaštitnim kacigama, u katedrali održali prvu misu.

(Hina)