Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon nedavnih masovnih prosvjeda diljem zemlje, Brazil će za osiguranje Pape Franje angažirati više od 30.000 policajaca i vojnika.


Zbog posjeta pape Franje u sklopu Svjetskih dana mladih, kad se očekuje dolazak 1,5 milijuna hodočasnika, Rio de Janeiro će se pretvoriti u tvrđavu.

Nakon nedavnih masovnih prosvjeda diljem zemlje, Brazil će za osiguranje događaja koji se održava od 22. do 28. srpnja angažirati više od 30.000 policajaca i vojnika, kojima će podršku pružati kamerama opremljeni helikopteri.

>> Vanity Fair proglasio papu Franju osobom godine


'To će biti najveća policijska operacija u povijesti ovog grada', rekao je zamjenik tajnika službe državne sigurnosti Rio de Janeira, Roberto Alzir Dias Chaves.

'12.000 gradskih policajaca dobit će pojačanje od još sedam tisuća kolega, uz 1.700 pripadnika elitnih postrojbi, brojne pripadnike prometne policije i federalnih snaga te policajce u civilu', precizirao je Chaves.

Policija će nadizirati turistička i hotelska područja, postaje podzemne željeznice i ostalog gradskog prijevoza te najozloglašenije favele.

Više od milijun Brazilaca, od kojih 300 tisuća u Riju, prosvjedovalo je diljem zemlje

Dužnosnik je rekao da je plan zaštite razrađen puno prije socijalnih prosvjeda koji su zahvatili zemlju usred Kupa konfederacija i 20. lipnja, na poziv upućen preko društvenih mreža, kulminirali u nasilje.

Više od milijun Brazilaca, od kojih 300 tisuća u Riju, prosvjedovalo je diljem zemlje, zahtijevajući konačni obračun s korupcijom i veća ulaganja u javne službe umjesto u troškove vezane uz Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Ministarstvo obrane je isprva namjeravalo rasporediti 8.500 vojnika kao osiguranje Papinog posjeta, ali će ih u konačnici biti 10.266 upravo zbog bojazni da se ne ponove situacije tijekom lipanjskih prosvjeda, rekao je glasnogovornik tog ministarstva za AFP. (Hina)

Vezani članci Bizarna nesreća Bizarna nesreća: Pokosio ju je automobil, a onda ju progutala i rupa Slika nije dostupna Papa Franjo posjetio favele u Rio de Janeiru

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook