Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za promicanje slobode i demokratskih promjena!

Zbog ogromnih svađa Nijemci ipak nagradu neće dati Putinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledna njemačka nagrada za promicanje slobode i demokratskih promjena ove godine ipak neće biti dodijeljena jer je izbor ruskog premijera Vladimira Putina za laureata pretrpio žestoke napade medija i političara, javlja Reuters.

'Ove se godine nagrada neće dodijeliti', izjavio je glasnogovornik odbora za dodjeluju nagrade Quadruga. 'Vidjet ćemo što će biti sljedeće godine', dodao je.

Odbor je priopćio da je bio zabrinut zbog 'lavine kritika u medijima i političkim krugovima', uključujući i političare iz vladajuće koalicije, zbog prijedloga da se nagrada dodijeli Putinu, pa je Quadruga, nagrada koja se dodjeljuje od 2003. godine, prvi put povučena.

Putin, bivši špijun KGB-a, predložen je za nagradu zbog doprinosa stabilnosti i pouzdanosti njemačko-ruskih odnosa. Na taj prijedlog reagirale su i ruske oporbene skupine koje poručuju da je Putin ograničio građanska prava i vršio represiju tijekom dvaju predsjedničkih mandata od 2000. do 2008. godine.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade, među ostalima, jesu bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, bivši češki predsjednik Vaclav Havel, turski premijer Recer Payyip Erdogan i grčki premijer George Papandreu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene