Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kombinaciji s naftnom mrljom u Meksičkom zaljevu, posljedice bi mogle biti jako nepredvidljive.


Za ovo ljeto predviđa se sezona jakih uragana.  'Problem je što je ovo eksperiment izazvan ljudskom greškom. Svi želimo da do ovog nije došlo', rekla je Jenni Evans, profesorica meteorologije na Penn State University. Znanstvenici tvrde da svakog dana se u Zaljev izlije oko 19 tisuća barela nafte, zbog čega se radi o najvećoj naftnoj mrlji u povijesti SAD-a.

Vezani članci Oluja Barry pogodila Louisianu (Foto: AFP) Uragan Barry pogodio Louisianu oslabljen do razine tropske oluje, no i dalje može donijeti opasne poplave Slika nije dostupna Stručnjaci iz Divulja ponudili pomoć oko naftne mrlje

Većina vode izmiješane s naftom leži uz obale Louisiane. Naftna mrlja utjecala je i na okolne močvare kao i životinje koje tu žive. Sve je to imalo direktan utjecaj na lokalnu industriju, koja ovisi o ribarima i turistima. 'Ne samo da je teško pratiti kako će uragani premještati naftno zagađenje, nego je također teško predvidjeti kako će glatki sloj nafte utjecati na oluje', složili su se Evans i Dennis Feltgen, osoba zadužena za odnose s javnošću NOAA-e.

Evans kaže da oluje mogu micati naftu po površini vode, ali mogu utjecati i tako da se nafta pomiješa s vodom i potone. 'Ako će se nafta micati horizontalno, obala će biti cijela zagađena. Ako će se micati vertikalno, utjecat će na podvodni život', dodaje Evans. Drugi znanstvenici smatraju da će uragani biti jači nego ranije jer će crna nafta brže zagrijavati vodu i ubrzati stvaranje uragana. CNN-ov meteorolog Chad Meyers predviđa i olujni val zbog neobične kombinacije uragana i nafte, piše CNN.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju