Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog kraljice Elizabete u Ljubljani nestašica frakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se Slovenci s nestrpljenjem pripremaju za doček kraljice Elizabete II., u Ljubljani je zavladala nestašica frakova.

Kako piše slovenski tisak, mnogi će Ljubljančani sutra nakon 14 sati sa zanimanjem čekati kratku šetnju Elizabete II. Tromostovjem, nakon što se spusti uspinjačom sa staroga grada, kako bi je vidjeli 'uživo'.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Kraljica Elizabeta II. Najistaknutiji susreti S kim se sve susrela kraljica: Sakrila se u grm Buckinghamske palače da bi izbjegla razgovor s jednim gostom

>> Za susret s kraljicom obavezne lakirane cipele

No, ljubljanski Dnevnik otkriva i nepriliku s kojom su se susreli pripadnici društvene i političke elite koji su pozvani da budu u blizini kraljice tijekom društvenih susreta koje će imati tijekom dvodnevnog posjeta.

Naime, u ljubljanskoj trgovini 'Krinolina', u kojoj se mogu posuditi odijela, nestalo je frakova, koji su obavezni dio garderobe za one koji se u formalnim prilikama nađu u blizini okrunjenih glava.

Tako su neki od onih koji su se našli na popisu uzvanika morali frak potražiti u Grazu, Klagenfurtu ili u Trstu.

Slovenci s nestrpljenjem očekuju kraljicu Elizabetu II. i vojvodu od Edinburgha koji će popodne sletjeti u zračnu luku 'Jože Pučnik', u prvi posjet zemlji koju je britanski Sky news u svojoj najavi nazvao 'neotkrivenim draguljem' Europske unije.

Na banket na Brdu kod Kranja pozvana su i dvojica Hrvata koji žive u Sloveniji gdje su doživjeli vrhunac karijere Slovenski tisak navodi da će posjet kraljevskog para biti izraz odličnih međudržavnih odnosa, a zbog globalnog medijskog odjeka i odlična promidžbena prilika za turističke djelatnike i političare koji su se u prvoj polovici godine istaknuli uspješnim predsjedanjem Europskom unijom.

Budući da visoki gosti u posjet Sloveniji dolaze u razdoblju 'interregnuma', točno mjesec dana nakon slovenskih parlamentarnih izbora i u vrijeme kada se o novoj vladi tek pregovara, kraljica će večeras prije svečanog banketa, koju za nju priređuje predsjednik Danilo Tuerk u dvorcu Brdo kod Kranja, samo nakratko primiti premijera u odlasku Janeza Janšu.

Usto, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband koji će doputovati u kraljičinoj pratnji sastat će se popodne sa šefom diplomacije Dimitrijem Rupelom, ali izjave nisu predviđene.

Među članovima sadašnje vlade mnogo je prikrivenog nezadovoljstva izazvao popis gostiju na večerašnjem banketu koji je objavljen u medijima.

Iz sadašnje vladajuće garniture među uzvanicima su samo premijer Janša sa zaručnicom Urškom i šef diplomacije Dimitrij Rupel sa suprugom Marjeticom, a dosta je članova Tuerkova kabineta sa suprugama.

Uz uglednike iz kulturnog, vjerskog, političkog i znanstvenog života, britanskoj kraljici imat će prilike nazdraviti u Sloveniji vrlo uspješan kostimograf i stilist Alan Hranitelj, rodom Zagrepčanin, te Istranin Miljenko Licul, vrhunski grafički dizajner koji se uz ostale projekte proslavio dizajniranjem nekadašnje slovenske valute tolara te slovenske putovnice.

Kao zanimljivost može se spomenuti da će na banketu biti i predsjednik slovenske državne revizije Igor Šoltes, a riječ je o unuku Edvarda Kardelja, nekada istaknutog slovenskog i jugoslavenskog čelnika i Titova suradnika, kojega je Elizabeta II. već imala priliku upoznati prije mnogo godina, kad je tijekom posjeta Jugoslaviji vidjela i slovenske krajeve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene