Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za susret s kraljicom obavezne lakirane cipele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska kraljica Elizabetha II. i vojvoda Edinburški sutra dolaze u Deželu. Posjet jedne od najstarijih europskih kraljevskih obitelji za Sloveniju je, po riječima tamošnjeg predsjednika Tuerka, povijesni događaj.

Protokol se intenzivno priprema već puna tri mjeseca, a unatoč kraljičinim poznim godinama, najavljeni program i više je nego opsežan. 

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Danska kraljica - 2 Nakon više od pola stoljeća Razotkriven razlog odlaska danske kraljice: Pokušava spasiti sinov brak?

>> Kraljica dolazi u Sloveniju

Svaki detalj, čak i u hotelu u kojem kraljica neće odsjesti, nego se zaustaviti tek na nekoliko minuta, mora biti besprijekorno uređen. 

Protokol se mora strogo poštivati, pa je tako za večeru obvezan frak, što znači da muškarci moraju imati tamni sako, koji je ispred kratak, a iza duži s dva repa. Košulja mora biti bijela, isto tako i leptir mašna. Bijeli prsluk treba imati posebne gumbe, hlače trebaju biti crne i sa strane moraju imati dvije svilene trake, a cipele, obvezno lakirane.

Unatoč pojačanom osiguranju, broj tjelohranitelja i zaštitara bit će neusporedivo manji, nego primjerice pri posjetu američkog predsjednika Busha. 

Od kada je 1952. godine sjela na prijestolje, Elizabetha II. posjetila je 129 zemalja, a davne 72 na poziv Josipa Broza Tita boravila je i u bivšoj Jugoslaviji. 

Vipe o Kraljičinom dolasku u Sloveniju pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene