Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stabilnost krune

Zbog kralja Charlesa vlada zabrinutost za stabilnost monarhije: U posljednjih stotinjak godina, bilo je nekoliko sličnih dijagnoza

Kralj Charles
Kralj Charles Foto: Afp
Britanci preispituju povijest bolesti samoga kralja, ali i cijele kraljevske obitelji. Govori se i o stabilnosti monarhije. Detalje donosi Dnevnik Nove TV.

I dok cijeli svijet obilazi vijest da kralj Charles ima rak, mediji su već zavirili u zdravstvene kartone kraljevske obitelji. U posljednjih stotinjak godina, bilo je nekoliko sličnih dijagnoza, a među njima su navodno i otac kralja Charlesa III., baš kao i majka kraljice Elizabethe II. Iako se u njihovo vrijeme povijest bolesti držala podalje od znatiželje javnosti, moderna vremena zahtijevaju i moderna rješenja.

"Veliki faktor su dan i vrijeme u kojem živimo s društvenim medijima. Na primjer, ako ne vidimo kralja Charlesa nekoliko dana ili tjedana, u vrijeme kad je on obično vrlo zaposlena osoba s pretrpanim rasporedom, mogli bismo se početi pitati - gdje je, je li na odmoru, je li uzeo stanku, postoji li nešto o čemu bismo trebali znati? Palača to samo preduhitri i kaže - evo točno što će se dogoditi.", kaže Stephanie Petit, urednica u Peopleu.

Pročitajte i ovo Nasmijana Josipa Čulina pred Županijskim sudom u Zagrebu - 4 Turudićeva 'Lipa' Od kninske kraljice do uskočke mete: Ovo je politički put Josipe Rimac, zbog korupcijskih afera četiri mjeseca provela iza rešetaka

Slomio je ruku, pao s konja, prebolio koronu, nosio povez na oku zbog ozljede rožnice i operirao koljeno. Iako je generalno dobroga zdravlja, trenutačna zdravstvena situacija ipak je drugačija od dosadašnjih.

"Jedna od stvari koju monarhija daje naciji je stabilnost, a nešto u vezi s tim očito je vrlo uznemirujuće, a kralj će željeti nastaviti utjelovljivati stabilnost kako bi naciji bio ta figura pouzdanosti na koju se mogu osloniti.", kaže Matthew Dennison, kraljevski biograf i pisac.

Kralj Charles Kralj Charles Foto: Afp

Ovu transparentnost s kraljevskih dvora javnost je objeručke prihvatila, pa je puna podrške za svoga kralja.

Mirovanje će najteže pasti – njemu samom.

"Gotovo da nije bilo dana da se nije bavio nečime. I mislim da je njegovo oduševljenje upoznavanjem ljudi dio njegove najveće snage, a činjenica da to neće moći neko vrijeme, jer se mora nositi s ovom dijagnozom raka, zasigurno će imati utjecaja na njega.", tvrdi Alastair Bruce, komentator kraljevske obitelji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković: "Stav cijele parlamentarne većine je da će podržati Turudića. To je bio politički udar na Vladu"

Upravo su ovo misli koje su se vjerojatno rojile u glavi princa Harryja koji je, nakon očeva poziva, već stigao u London, pa mnogi nagađaju da je na pomolu veliko pomirenje.

"Zvuči lijepo, mislim da je cijela ova obiteljska svađa malo glupa, po mom mišljenju. Trebali bi se pomiriti i nadamo se da će ih ovo još malo zbližiti.", kaže Adam Lorkin.

Palača je izvijestila da će kralj nužne poslove obavljati redovito, no sve javne je otkazao.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Aktualno Tko je nova irska premijerka? Otac joj je bio član IRA-e, ostala je trudna s 15, govorili su da je marioneta Michelle O’Neill Michelle O’Neill Foto: Afp Michelle O'Neill - 1 Michelle O'Neill - 1 Foto: Afp Michelle O'Neill - 2 Michelle O'Neill - 2 Foto: Afp Michelle O'Neill - 3 Michelle O'Neill - 3 Foto: Afp +0 Michelle O'Neill - 4 Svijet Tko je nova irska premijerka? Otac joj je bio član IRA-e, ostala je trudna s 15, govorili su da je marioneta 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene