Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak i u Slovačkoj

Zbog Havelove smrti trodnevna nacionalna žalost u Češkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni oproštaj od preminulog bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, začetnika "Baršunaste revolucije" 1989., održat će se u petak u katedrali Sv. Vida u Praškom dvorcu, priopćio je glasnogovornik ureda predsjednika Radim Ochvat.

'Svečani oproštaj od predsjednika Havela bit će u petak 23. prosinca u 12 sati u katedrali Sv. Vida'. U katedrali će se održati misa zadušnica i potom privatna ceremonija na krematoriju, kazao je praški nadbiskup Dominik Duka. Vaclav Havel će najvjerojatnije biti pokopan u obiteljskoj grobnici na praškom groblju Vinohrady, javili su češki mediji.

Premijer Petr Nečas je 21. 22. i 23. prosinca proglasio nacionalnim danima žalosti, a sve je građane pozvao da u podne u petak minutom šutnje odaju počast tom komunističkom disidentu, vođi revolucije, predsjedniku, piscu i humanistu. Susjedna je Slovačka petak, dan Havelova pogreba, također proglasila nacionalnim danom žalosti.

Havel je umro u snu u nedjelju ujutro u 75. godini, od komplikacija nakon duge bolesti. Od 1989. do 1992. bio je deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. bio je predsjednik Češke u dva mandata. (Hina)

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Slovačkoj užas u Slovačkoj Sofiju, Katu i Luciju pregazio je otac njihove kolegice iz škole: Strašna prometna nesreća šokirala je zemlju Slika nije dostupna BROJ ZARAŽENIH RASTE Dvije srednjoeuropske zemlje postrožuju mjere: U jednoj lockdown, u drugoj zabrana okupljanja i stroža primjena COVID potvrda

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene