Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik širenja bolesti

Zbog globalnog zagrijavanja prijete nam najezde štakora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene mogle bi dovesti do pojačanog množenja malih životinja poput glodavaca koje na otocima među kojima je i Novi Zeland već ugrožavaju biljni i životinjski svijet.

Znanstvenici s državnog istraživačkog centra na Novom Zelandu kažu kako su otkrili zabrinjavajuće veze između klimatskih promjena i množenja malih sisavaca koji bi mogli zaprijetiti bioraznolikosti i proširiti bolesti širom svijeta.

Prema zaključcima znanstvenika koji će biti objavljeni u časopisu Ecological Applications globalno zagrijavanje dovelo je do češćeg roda drveća poput hrasta ili bukve koji su do sada rađali svakih sedam osam godina, a sada svake tri četiri.

Pročitajte i ovo Policijska stanica puna štakora Veliki problem Zauzeli su sjedište policije i rade kaos, policija im ne može stati na kraj: "Jedu našu marihuanu, svi su napušeni" Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena?

>> Prijeti preokret: U 10 mjeseci nestalo područje veličine 3 New Yorka

Već je ranije uočeno da godine u kojima obilnije rađaju hrastovi ili bukve prati i nagli porast populacije malih glodavaca ili divljih svinja koji ugrožavaju druge životinjske vrste s kojima se natječu za hranu poput žira. Tako je na Novom Zelandu uočeno da se u godinama snažnijeg roda hrasta i bukve povećava populacija štakora ili lasica, a stradavaju druge biljne vrste ili ptice.

Znanstvenici upozoravaju da bi se zahvaljujući globalnom zatopljavanju problem koji se periodično javljao sada zbog češćeg roda hrasta i bukve mogao pretvoriti u stalni problem.
Pojačano množenje nosi rizik širenja bolesti koje su udomaćene kod tih životinjskih vrsta poput uzročnika goveđe tuberkuloze ili hanta virusa kojeg prenose glodavci, a kod čovjeka može izazvati teške upale pluća i bubrega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene