Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klimatske promjene mogle bi dovesti do pojačanog množenja malih životinja poput glodavaca koje na otocima među kojima je i Novi Zeland već ugrožavaju biljni i životinjski svijet.


Znanstvenici s državnog istraživačkog centra na Novom Zelandu kažu kako su otkrili zabrinjavajuće veze između klimatskih promjena i množenja malih sisavaca koji bi mogli zaprijetiti bioraznolikosti i proširiti bolesti širom svijeta.

Prema zaključcima znanstvenika koji će biti objavljeni u časopisu Ecological Applications globalno zagrijavanje dovelo je do češćeg roda drveća poput hrasta ili bukve koji su do sada rađali svakih sedam osam godina, a sada svake tri četiri.

Vezani članci Sunce se probija kroz oblake Je li zima na izdisaju? Proljeće kuca na vrata, ali ne spremajte još kišobrane Slika nije dostupna Mogao ga je iznenaditi usred 'posla': U WC školjci ga je čekao golemi štakor

>> Prijeti preokret: U 10 mjeseci nestalo područje veličine 3 New Yorka

Već je ranije uočeno da godine u kojima obilnije rađaju hrastovi ili bukve prati i nagli porast populacije malih glodavaca ili divljih svinja koji ugrožavaju druge životinjske vrste s kojima se natječu za hranu poput žira. Tako je na Novom Zelandu uočeno da se u godinama snažnijeg roda hrasta i bukve povećava populacija štakora ili lasica, a stradavaju druge biljne vrste ili ptice.

Znanstvenici upozoravaju da bi se zahvaljujući globalnom zatopljavanju problem koji se periodično javljao sada zbog češćeg roda hrasta i bukve mogao pretvoriti u stalni problem.
Pojačano množenje nosi rizik širenja bolesti koje su udomaćene kod tih životinjskih vrsta poput uzročnika goveđe tuberkuloze ili hanta virusa kojeg prenose glodavci, a kod čovjeka može izazvati teške upale pluća i bubrega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju