Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ebola stigla na Balkan

U Makedoniji je umro Britanac za kojeg se sumnja da je bio zaražen ebolom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Makedoniji je umro Britanac za kojeg se sumnja da je bio zaražen ebolom, objavila je agencija Reuters, pozivajući se na lokalne dužnosnike. Pogoršalo se stanje bolničarke Terese Romero koja je njegovala dvojicu zaraženih misionara koji su se vratili iz Afrike i umrli.

Britanac sa simptomima ebole umro je u četvrtak u Makedoniji, a vlasti su odmah zatvorile hotel u kojem je bio odsjeo, pa su hotelsko osoblje i još jedan Britanac sada u izolaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Između života i smrti On je pobijedio ebolu: Kad sam počeo štucati, mislio sam da sam gotov Slika nije dostupna Najteža epidemija u 40 godina Opasni virus ubio je gotovo tisuću ljudi: U strahu od širenja zatvaraju se granice

Dužnosnik ministarstva zdravstva rekao je da je taj muškarac u Skoplje stigao 2. listopada iz Britanije, a da je u četvrtak u 15 sati hitno prevezen u bolnicu u kojoj je nekoliko sati poslije i umro.

Dr. Jovanka Kostovska iz povjerenstva za zarazne bolesti rekla je da je muškarac povraćao, imao vrućicu i unutrašnje krvarenje, te da mu se stanje naglo pogoršavalo.

'To su sve simptomi ebole pa je i taj pacijent sumnjiv', rekla je Kostovska na konferenciji za novinare i dodala kako su uzorci poslani u Njemačku radi potvrde uzroka smrti.

Vlasti nisu objavile ime umrloga Britanca, samo da je rođen 1956.

I drugi Britanac ima simptome bolesti, a u izolaciji je i ekipa hitne pomoći koja je oboljele vozila u bolnicu.

Virus ebole širi se izravnim dodirom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, s dosad je ubio gotovo četiri tisuće ljudi i zapadnoj Africi.

Stanje oboljele španjolske medicinske sestre, prve osobe koja se zarazila izvan Afrike, u četvrtak se pogoršalo, a u Madridu je sedam osoba u izolaciji.

Ebola kao AIDS

U svijetu sve više raste zabrinutost zbog širenja epidemije ebole koju stručnjaci uspoređuju s epidemijom AIDS-a, dok se u četvrtak u Madridu pogoršalo zdravstveno stanje medicinske sestre Terese Romero, prve osobe zaražene ebolom u Europi.

'To će biti duga borba, trideset godina radim u javnom zdravstvu, jedino što s ovim mogu usporediti je AIDS', rekao je Tom Frieden, direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za okruglim stolom u Washingtonu.

Uzbunu je pokrenuo predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma, koji je ocijenio da je za sada 'međunarodni odgovor sporiji od ritma širenja bolesti'.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da bi sadašnja pomoć trebala biti 20 puta veća ako želimo iskorijeniti pošast koja je već odnijela 3.900 života.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde priznala je da treba ukloniti nedostatke u njezi ljudi. Sredinom dana je Liberija odlučila odgoditi senatorske izbore predviđene za 14. listopada zbog izvanrednog stanja proglašenog u vezi s ebolom.

Varga: Hrvatska je spremna za moguću pojavu ebole

Pogoršalo se stanje bolničarke Terese Romero koja je njegovala dvojicu zaraženih misionara koji su se vratili iz Afrike i umrli.

Europa se mobilizira, profesor Nathan Clumeck, stručnjak za zarazne bolesti u Bruxellesu je ocijenio da su 'prevelike očice mreže'. Washington i Ottawa su najavili pojačane kontrole putnika iz afričkih zemalja zahvaćenih ebolom od koje je u srijedu umro jedan pacijent u Teksasu. Daily Mail postavlja pitanje zašto Velika Britanija ne testira putnike na ebolu mjerenjem temperature.

Francuska ministrica zdravstva Marisol Touraine je izjavila da razmatra uvjete pojačanja kontrola.

U četvrtak je sredinom dana sedam osoba bilo hospitalizirano u Madridu, gdje je jedan slučaj potvrđen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene