Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar uvjerava

Varga: Hrvatska je spremna za moguću pojavu ebole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na prve slučajeve zaraze ebolom u Europi, ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas kako je Hrvatska spremna za pojavu ebole, te da surađuje sa svim inozemnim institucijama na razini EU-a koje se bave sprečavanjem širenja te bolesti.

Varga kaže kako je vjerojatnost da zaraza dođe u Hrvatsku manja nego drugdje, jer je Hrvatska zemlja s manje migracija. "Šanse su puno manje nego drugdje, ali bez obzira na to bdijemo nad tim problemom", izjavio je Varga novinarima nakon sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna WHO POTVRDIO Proglasili epidemiju ebole: Preminuo muškarac, još osam sumnjivih slučajeva Slika nije dostupna dogovarao fiktivne poslove USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra zdravstva: Oštetio je HZZO za više stotina tisuća kuna?

Dodao je kako je za moguću pojavu ebole sve spremno u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" kao i na graničnim prijelazima gdje je granična sanitarna inspekcija spremna za slučaj da se nešto dogodi kako bi se što prije poduzele epidemiološke mjere sprečavanja širenja bolesti.

On je otkrio ebolu: Bojim se nezamislive katastrofe

Pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof. Alemka Markotić kaže kako u Hrvatskoj dosad nismo imali sumnji na zarazu ebolom, te da je u toj Klinici za prijem oboljelih pripremljeno šest kreveta na odjelu za izolaciju, dok su još četiri kreveta za izolaciju u riječkom KBC-u.

"Za mogući slučaj zaraze spremni smo koliko to možemo biti, imamo dovoljno opreme i znanja, ali još nitko nema dovoljno iskustva sa tom bolesti", kazala je Markotić za Hinu.

Dodaje ipak kako u Hrvatskoj nemamo pravi odjel karantene jer u odjelu za izolacije u Klinici za infektivne bolesti još nisu dovršeni strojarski radovi koji bi osigurali podtlak u sobama za izolaciju, a što predstavlja dodatnu barijeru za izlazak virusa iz tih prostora. Ističe kako je za dovršetak tih radova potrebno između 4,5 i 5 milijuna kuna, a iz klinike ih potražuju već sedam godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene