Završen je Svjetski gospodarski forum u Davosu. Glavna zvijezda bio je Donald Trump – prvi američki predsjednik koji je nakon 20 godina stigao na ovaj skup. Svjetske gospodarske i političke elite tri su dana razmjenjivale mišljenja o aktualnim temama, ali bez konkretnih zaključaka.

Galerija


Donald Trump bio je prava zvijezda Davosa. Milijarder i bivši poduzetnik dijelio je autograme, mahao sudionicima, spremno pozirao pred kamerama. Za njegov govor na Svjetskom gospodarskom forumu čekalo se u dugim redovima.

Vezani članci Andrej Plenković nakon sastanka Znanstvenog savjeta Andrej Plenković o zahtjevima za izbacivanje Lauca iz Znanstvenog savjeta: "Nismo mi SDP da izbacujemo. Neka odu na kavu i malo popričaju" 10. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura - 4 Novi sastanak Nacionalnog vijeća za euro: "Može se očekivati i veći porast plaća..."

Na skupu koji promovira globalizaciju Trump se hvalio rastom američkog gospodarstva i padom nezaposlenosti, ponavljajući da će mu Amerika uvijek biti na prvom mjestu. Progovorio je i o ostatku svijeta, ali kroz prizmu Amerike.

"Kada rastu Sjedinjene Države, raste i svijet. Američki prosperitet stvorio je bezbrojna radna mjesta diljem svijeta, a nagon za izvrsnim, kreativnim i inovativnim u SAD-u, doveo je do važnih otkrića koji pomažu da ljudi posvuda žive uspješnije i zdravije'', kazao je Trump.

Govor američkog predsjednika, u kojem je Trump uglavnom isticao poziciju Amerike, u Davosu je pratio i hrvatski premijer Andrej Plenković. ''Unatoč očekivanjima ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije nego naprotiv, markirao njegovu poziciju'', kazao je Plenković.

Hrvatski premijer u Davosu se više bavio europskim temama. Nezaobilazna tema brojnih sastanaka - Europa više brzina, ideja koju zagovaraju čelnici Francuske i Njemačke. ''Europa više brzina postoji i danas. Bitno je da svaka članica odabere put kojim želi ići. Ja smatram da je za Hrvatsku, s obzirom da smo zadnja članica, s obzirom na našu veličinu, naše reformske ambicije dobro da budemo u tješnjem krugu europskoga projekta", kazao je Plenković.

Na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu sudjelovalo je više od tri tisuće sudionika, među kojima je bilo 50-ak šefova država i vlada. Politička, gospodarska i financijska elita tri je dana raspravljala o aktualnim temama. Bez konkretnih zaključaka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.