Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAVRŠEN SKUP U DAVOSU

Svjetska je elita tri dana raspravljala o aktualnim temama – bez konkretnih zaključaka

Donald Trump u Davosu (Foto: AFP)
Donald Trump u Davosu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump u Davosu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Završen je Svjetski gospodarski forum u Davosu. Glavna zvijezda bio je Donald Trump – prvi američki predsjednik koji je nakon 20 godina stigao na ovaj skup. Svjetske gospodarske i političke elite tri su dana razmjenjivale mišljenja o aktualnim temama, ali bez konkretnih zaključaka.

Donald Trump bio je prava zvijezda Davosa. Milijarder i bivši poduzetnik dijelio je autograme, mahao sudionicima, spremno pozirao pred kamerama. Za njegov govor na Svjetskom gospodarskom forumu čekalo se u dugim redovima.

Pročitajte i ovo Hamed Bangoura Objavio na Twitteru Bangoura opisao bliski susret s Plenkovićem: "Znam da nećete vjerovati..." Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

Na skupu koji promovira globalizaciju Trump se hvalio rastom američkog gospodarstva i padom nezaposlenosti, ponavljajući da će mu Amerika uvijek biti na prvom mjestu. Progovorio je i o ostatku svijeta, ali kroz prizmu Amerike.

"Kada rastu Sjedinjene Države, raste i svijet. Američki prosperitet stvorio je bezbrojna radna mjesta diljem svijeta, a nagon za izvrsnim, kreativnim i inovativnim u SAD-u, doveo je do važnih otkrića koji pomažu da ljudi posvuda žive uspješnije i zdravije'', kazao je Trump.

Govor američkog predsjednika, u kojem je Trump uglavnom isticao poziciju Amerike, u Davosu je pratio i hrvatski premijer Andrej Plenković. ''Unatoč očekivanjima ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije nego naprotiv, markirao njegovu poziciju'', kazao je Plenković.

Hrvatski premijer u Davosu se više bavio europskim temama. Nezaobilazna tema brojnih sastanaka - Europa više brzina, ideja koju zagovaraju čelnici Francuske i Njemačke. ''Europa više brzina postoji i danas. Bitno je da svaka članica odabere put kojim želi ići. Ja smatram da je za Hrvatsku, s obzirom da smo zadnja članica, s obzirom na našu veličinu, naše reformske ambicije dobro da budemo u tješnjem krugu europskoga projekta", kazao je Plenković.

Na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu sudjelovalo je više od tri tisuće sudionika, među kojima je bilo 50-ak šefova država i vlada. Politička, gospodarska i financijska elita tri je dana raspravljala o aktualnim temama. Bez konkretnih zaključaka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene