Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaustavljeni ugovor o odnosima BiH i Vatikana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski zastupnici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u petak su spriječili odobravanje temeljnog ugovora o odnosima BiH i Svete stolice potpisanog 2006. godine tražeći da se prije toga riješi status Pravoslavne crkve u BiH.

Dom naroda trebao je dati suglasnost za ratifikaciju međudržavnog ugovora kojim se prvi put reguliraju odnosi bosanskohercegovačke države i Vatikana te ujedno uređuju prava i djelovanje Katoličke crkve u BiH.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Uz temeljni ugovor ta pitanja rješila bi se i kroz dodatni protokol koji je potpisan naknadno a odnosi se na povrat crkvene imovine.

Ugovor je prvobitno predviđao povrat nacionalizirane imovine u razdoblju od deset godina no kasnije je ta odredba izmijenjena na inzistiranje Islamske zajednice i Pravoslavne crkve pa je utvrđeno da će imovina svim vjerskim zajednicama biti vraćena kada se to regulira državnim zakonom o restituciji.

Srpski zastupnici u Domu naroda Parlamenta BiH blokirali su međutim i takvo rješenje za odnose s Vatikanom tražeći da se ta točka skine s dnevnog reda sjednice održane u Sarajevu.

Kao razlog naveli su to što je Predsjedništvo BiH ranije ovog tjedna vratilo na doradu prijedlog sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Mladen Ivanić ustvrdio je da se donošenje sporazuma sa SPC "namjerno onemogućava" jer ga treba potpisati "patrijarh koji sjedi u Beogradu".

Drugi zamjenik predsjedatelja Sulejman Tihić uzaludno je uvjeravao srpske zastupnike da griješe ukazujući na to da je riječ o različitim dokumentima jer je jedan međudržavni ugovor a drugi sporazum o statusu jedne vjerske zajednice u zemlji.

"Vatikan je važan u međunarodnim odnosima", istaknuo je Tihić čija upozorenja nisu naišla na razumijevanje srpskih zastupnika.

Na kraju je postignut dogovor da se davanje suglasnosti na ugovor s Vatikanom ostavi kao zadnja točka dnevnog reda a da se sjednica prekine dok Predsjedništvo BiH ponovno ne razmotri sporazum sa SPC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene