Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strani silovatelji i pljačkaši koji pristanu da dio svoje zatvorske kazne provedu u svojoj domovini, od britanskih vlasti dobiti će 1,500 funti.


Britanska vlada objasnile je ovaj program činjenicom kako su britanski zatvori prepuni kažnjenika, a veliki dio njih upravo su strani državljani na privremenom radu u Velikoj Britaniji. 'Ovako radimo veliku uštedu, smanjujemo pretrpanost zatvora, ali i opasnost da prijestupnici, kada jednom izađu iz zatvora, ponove svoj zločin', objasnio je britanski ministar useljeništva Damian Green.

Vezani članci Koronavirus u američkim zatvorima Koronavirus hara američkim zatvorima, u nekima zaraženi gotovo svi zatvorenici Afganistanski vojnici/Ilustracija (Foto: AFP) Afganistanska vlada pustit će iz zatvora 1500 talibana u svrhu primirja – Talibani žele više boraca na slobodi

>> Zatvorenici beru grožđe, zatvor zarađuje

>> Kućni ljubimci popravljaju ponašanje zatvorenika

Kako donosi Daily Mail, svi zatvorenici koji pristanu da dio svoje kazne služe u domovini, dobiti će karticu na kojoj će se nalaziti 500 funti odmah pri izlasku iz zatvora. Daljnjih 1.000 funti zatvorenici dobivaju ako dokažu kako im je novac potreban po izlasku iz zatvora za najam stana, zdravstvenu zaštitu ili pomoć pri pokretanju privatnog posla.

Ponuda plaćanja odlaska iz zatvora nije novost u Britaniji. Prije aktualne Vlade, slično su ponudili i laburisti, ali oni su nudili samo 500 funti. Većina zatvorenika je odbijala te ponude jer se pozivaju na zakone o ljudskim pravima i tvrde kako bi im trebalo biti omogućeno da trajno ostanu u Britaniji. Prošle godine je više od 5.500 stranih zatvorenika deportirano iz Britanije od kojih je 30% primilo financijske poticaje.