Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manipulacijama kamatama

Banka manipulirala kamatama pa je kaznili s 1,5 MILIJARDI dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska banka UBS pristala je platiti 1,5 milijardi dolara regulatorima SAD-a, Velike Britanije i Švicarske zbog pokušaja manipulacije kamatnim stopama.

Regulatori diljem svijeta istražuju brojne banke zbog prijevara, odnosno manipulacija kamatnim stopama koje plaćaju nakon posuđivanja novaca od drugih banaka, piše BBC.

Pročitajte i ovo Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 5 Od srpnja nova pravila Velika promjena u stambenim kreditima: Rastu kamatne stope, no ima i lijepa vijest

Banka je također priznala da manipulira Euribor i tibor, referentne kamatne stope koje se utvrđuju na europskom i japanskom međubankarskom tržištu. Euribor i tibor utvrđuju se dnevno kao prosječna stopa po kojoj reprezentativne banke međusobno daju u zajam neosigurana novčana sredstva. Takva prosječna stopa kasnije se koristi kao referentni pokazatelj cijene novca te se koristi i izvan međubankarskog tržišta. I hrvatske banke kod kreditiranja koriste euribor kao fiksnu osnovicu cijene novca, na koju dodaju profitnu maržu. Promjenom euribora mijenja se i kamatna stopa, pa je time rizik promjene kamatne stope prebačen sa banke na dužnika.

Libor, čija su pravila te banke zaobišle, prati prosječnu ratu po kojoj je većina međunarodnih banaka čija su sjedišta u Londonu, posuđivala novac jedna drugoj.

'Mislim da su oni prva banka koja je zaista priznala da je pod istragom zbog namještanja Libora. Kada je riječ o njihovoj reputaciji kao banke koja se činila vrlo sigurnom, švicarska su banka, i druga po veličini u Velikoj Britaniji, mislim da će sada imati problema s povjerenjem', rekla je Brenda Kelly, financijska analitičarka.

>> Velika švicarska banka UBS najavila otpuštanje 10.000 zaposlenika

>> SAD: Banka HSBC u izvješću Senata optužena za pranje novca

Pod istragom je još desetak velikih banaka iz cijelog svijeta. Proteklih godina, od početka krize, banke su u nekoliko navrata kažnjavane velikim globama. Ranije ovog mjeseca jedna od najvećih britanskih banaka platila je rekordnu kaznu. Gotovo dvije milijarde dolara zbog pranja novca za narkokartele. UBS je već platio kaznu od 780 milijuna dolara SAD-u jer je pomogao američkim državljanima u izbjegavanju plaćanja poreza. Unatoč ovoj velikoj kazni, švicarski div godinu će završiti u plusu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene