Srbijanski vojnici (Foto: Arhiva/Srdjan Ilic/PIXSELL)
Srbijanski vojnici (Foto: Arhiva/Srdjan Ilic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanske vlasti zatvorile su u petak sporni "omladinsko-patriotski" kamp u kojem su dječaci i djevojčice prolazili vojničku obuku, uz obrazloženje da to "nije Srbija budućnosti".


Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama, u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Drama u Srbiji: Zaraženo gotovo 8000 osoba, skraćuju radno vrijeme i zatvaraju ugostitelje, frizere, trgovine... koronavirus, Beograd Naši susjedi u iščekivanju vrhunca epidemije: Unatoč manjem broju testiranih nedjeljom, i danas imaju više od 6000 novih slučajeva

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatiboru raspušten "zbog moguće zlouporabe djece i uznemirivanja javnosti".

Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da kamp u kojem su djeca u nosila vojne uniforme "nije Srbija budućnosti" i poručio da država takvo što neće tolerirati.

"To nije Srbija budućnosti niti Srbija kakvom se želimo ponositi", rekao je Vučić novinarima.

U logoru na padinama Zlatibora boravilo je ukupno 44 sudionika (34 muških i 10 ženskih) iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi od 12 do 23 godine. Većinom se radilo o djeci vojnih vetarana iz ratova nakon raspada bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih.

Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa".

Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić rekao je kako su ih instruktori iz Rusije i umirovljeni pripadnici srbijanske policije i vojske učili obrambenim vještinama te da u tome "ne vidi ništa loše".

Tvrdi kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi.

Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece".

Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini". (Hina)