Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smijenjeni ministri

Zastupnik parlamenta BiH: Ovdje se više ništa ne zna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom naroda parlamenta BiH u ponedjeljak je podržao prijedlog za smjenu ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića te doministra financija Fuada Kasumovića, koje je na te dužnosti postavila Stranka demokratske akcije (SDA).

Odlučujući po zahtjevu što ga je predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u parlamentarnu proceduru uputio još u srpnju, za smjenu ministara Muhameda Ibrahimovića, Sadika Ahmetovića i doministra Fuada Kasumovića, glasovalo je osam zastupnika, a protiv ih je bilo sedam.

Zahtjevu za smjenom, na kojoj je u početku inzistirala Socijaldemokratska partija (SDP), pridružili su se i zastupnici iz HDZ BiH te HDZ 1990. kao i neki od zastupnika stranaka iz Republike Srpske. Ishod ovog glasovanja, prema prvim ocjenama, mogao bi značiti i uspostavu nove vladajuće koalicije iz koje bi SDA bila konačno izbačena, a u njoj bi sa bošnjačke strane sudjelovao SDP u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

To će međutim ovisiti i o ishodu sjednice zastupničkog doma parlamenta BiH, koji bi u utorak trebao odlučivati o tome hoće li na zahtjev stranaka iz Republike Srpske s dužnosti ministra vanjskih poslova biti smijenjen predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, te hoće li biti potvrđena smjena Denisa Bećirovića, također člana SDP-a, s mjesta zamjenika predsjednika zastupničkog doma.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak

>> Parlament BiH odlučuje o smjeni dvojice ministara iz redova SDA

Tijekom rasprave koja je vođena na sjednici doma naroda, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović inzistirao je na tome kako bi za zemlju bilo najbolje kada bi novu vladajuću većinu na svim razinama od države do županija činile iste stranke. "Bojim se da smo u jednoj dosta teškoj i zahtjevnoj situaciji iz koje ćemo još dugo tražiti izlaz", izjavio je Čović. On je ranije istaknuo kako je za HDZ BiH najvažnije osigurati sudjelovanje u izvršnoj vlasti Federacije BiH, što je izvedivo jedino u savezništvu sa SDP-om.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić potvrdio je tijekom rasprave kako njegova stranka drži da HDZ treba biti dio izvršne vlasti, a podsjetio je i na uspjeh što ga je SDA ostvario na proteklim općinskim izborima što ga čini nezaobilaznim političkim čimbenikom.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Krstan Simić pojasnio je kako je njegova stranka protiv smjene ministara iz SDA, no za smjenu je bila u Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP), što je pokazalo kako su stranke iz Republike Srpske podijeljene glede budućeg koaliranja na državnoj razini. Protiv smjene glasovala je i Hrvatska stranka prava (HSP).

Zastupnik PDP-a Mladen Ivanić, koji je glasovao za smjenu ministara SDA, ocijenio je kako je sasvim izvjesno da se na sutrašnjoj sjednici uslijediti i smjena Denisa Bećirovića no nije sigurno da će ista sudbina zadesiti i Lagumdžiju. "Ovdje se više ništa ne zna, ni tko je s kim ni tko je protiv koga. Ovo je jedna od najsmješnijih situacija koje sam vidio", kazao je Ivanić novinarima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene