Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 mjeseci pakla

Zašto nigerijska vojska ne može poraziti Boko Haram?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 12 mjeseci izvanrednog stanja Nigerija je i dalje u velikim problemima...

Godinu dana prošlo je otkako je nigerijski predsjednik Jonathan Goodluck proglasio izvanredno stanje na sjeveroistoku te zemlje. Otada, broj civilnih žrtava islamskih militanata utrostručio se na godinu ranije. U posljednjih 12 mjeseci stradalo je 2.265 civila.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Ilustracija Mirovna misija Britanski vojnici stigli na Kosovo: "To je razborit korak''

Militantna skupina Boko Haram sije strah diljem regije. Samo u posljednjih nekoliko tjedana napali su nekoliko vojnih baza, dva puta bombardirali autobusni kolodvor u Abuji te oteli više od 200 djevojčica iz jedne škole.

No zašto je nigerijska vojska tako bezuspješna u borbi s Boko Haramom?

'Bilo je prestrašno, vikali su da će nas ubiti!'

Njihovi vojnici nišu prošli adekvatnu obuku, nemaju nikakva suvremena sredstva ratovanja niti dovoljno motivacije da bi se uopće borili. Zbog negativnih iskustava u odnosu vojske spram ljudskih prava, građani im ne vjeruju. Agenti Mi6 koji su surađivali s nigerijskom vojskom kažu kako su zapeli na 'Kvaki 22'.

'Problem je u tome što nigerijska vlada želi neki veliki crveni gumb koji će pritisnuti nakon čega će sve riješiti samo od sebe. Jedan dužnosnik me tražio da im damu neku spravu koja će moći detektirati nalaze li se u nekom kamionu teroristi ili ne. Rekao sam mu da takva sprava ne postoji, no nije mi vjerovao, on jednostavno misli da im to namjerno krijemo', rekao je za BBC James Hill, umirovljeni pukovnik britanske vojske.

Prema podacima Amnesty Internationala od ožujka je vojska skrivila najmanje 600 smrti civila. Zbog neadekvatne obuke, Velika Britanija ne može im pomoći s nabavom oružja i opreme, a nisu ih voljni ni educirati upravo zbog podataka kao što je ovaj Amnesty Internationala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene