Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države predložile su Izraelcima da nakon potpisivanja mirovnoga sporazuma iznajme Palestincima Jordansku dolinu na sedmogodišnje razdoblje.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije unaprijed odbacio zamisao, prenosi radio, pozivajući se na izjave dužnosnike koji su željeli ostati anonimni. Službeni izvor je na upit novinara France pressea odbio potvrditi ili demantirati informaciju. Isti je izvor kazao kako 'sigurnosne potrebe Izraela zahtijevaju daljnju izraelsku prisutnost na istoku buduće Palestinske države, kako bi se zajamčila njezina demilitarizacija'.

>> 'Sukob na Bliskom istoku riješiti stvaranjem palestinske države'

Vezani članci Hamas pogodio Izrael Rakete padaju na Tel Aviv od ranog jutra, Izrael obećao nove napade. Biden: "Mislim da će ovo brzo završiti, Izrael se ima pravo braniti" Eskalirao sukob Izraela i Palestine VIDEO Izrael jutros izveo stotine zračnih napada na Gazu, kod Tel Aviva proglašeno izvanredno stanje: ''Eskaliramo prema ratu punog razmjera''

Netanyahu i njegov prethodnik Ehud Olmert zatražili su da Izrael zadrži kontrolu nad Jordanskom dolinom kako bi se spriječio ulazak oružja ili vojske na teritorij buduće Palestinske države, ne preciziravši modalitete kontrole.

Jordanska dolina duga je 120, a široka 15 kilometara i prostire se od Galilejskog jezera do Mrtvog mora. Na istoku je smješten Jordan, a na zapadu su Izrael i Zapadna obala. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, pokrenuti 2. rujna u Washingtonu pod okriljem SAD-a, prekinuti su 26. rujna po isteku desetomjesečnog moratorija na izgradnju u području židovskih naselja na Zapadnoj Obali. Nastavak pregovora, Palestinci uvjetuju novim moratorijem, kojemu se još uvijek protivi izraelska vlada. (Hina)