Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prijateljstvo Kremlja i Pjongjanga

Pozdravite Putinovu 'je... se politiku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik stalno provocira svjetsku javnost. Prati se svaki njegov korak, važe svaka riječ. Sada se svi pitaju - zašto je pobogu pružio ruku Kim Jong-unu?

Što treba učiniti svjetski lider koji ima napete odnose s gotovo svim svjetskim silama kako bi pokazao da su mu još preostali neki prijatelji?

Vladimir Putin odlučio je pozvati na grandioznu proslavu 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata 26 državnika od kojih mnogima demokracija nije jača strana. Među njima je i diktator Sjeverne Koreje Kim Jong-un.

Pozdravite Putinovu 'je... se politiku', kaže Nicholas Eberstadt, stručnjak za Sjevernu Koreju.

'Inat je podcijenjena odlika u međunarodnim odnosima. Rusija od igranja na kartu Kim Jong-una ne dobiva ništa. To je samo ta - tko vas šiša politika. Ja radim što hoću, poručuje Putin', pojasnio je Eberstdat za CNN.

S takvom politikom ruski je predsjednik počeo prošle godine kada je Moskva poduprla Sjevernu Koreju kao odgovor na povećanje vojne prisutnosti međunarodne zajednice i SAD-a u svojem susjedstvu nakon odcjepljenja Krima. Čvršće veze i godina prijateljstva između Kremlja i Pjongjanga uključuju trgovinsku suradnju i ulaganja. Rusija ima interes spriječiti Sjevernu Koreju da postane nuklearna sila, a imat će veći utjecaj ukoliko će imati bliži odnos s Kim Jong-unom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 5 Puno tema Otkriveno o čemu su Putin i Kim pričali satima, a poznato i čime je ruski predsjednik počastio svog kolegu Kim Jong Un stigao u Rusiju Geopolitička preslagivanja FOTO/VIDEO Kim Jong Un stigao u Rusiju: Putin održao govor o oružju

Nešto im sprema - Putin sastavlja 'crnu listu' najvećih neprijatelja

Richard Weitz, ekspert za Rusiju, kaže kako Putin proslavom u svibnju želi pokazati da još ima težinu na međunarodnoj pozornici.

'Pokušava reafirmirati ulogu Moskve na globalnoj razini i želi poslati poruku da Rusija ima važnu ulogu, osobito u Aziji,' pojasnio je Weitz.

Savez s Putinom mogao bi biti veliki dobitak za Kim Jong-una koji očajnički traži saveznike u UN-u kao i partnere na gospodarskom planu.

Chris Hill, bivši američki veleposlanik u Južnoj Koreji, skeptičan je oko perspektive prijateljstva Putina i Kim Jong-una.

'Ne mislim da je Rusija išta više entuzijastična po pitanju Sjeverne Koreje od ostalih. To je samo Putinov način da nam pokaže da ono što radimo ne valja', smatra Hill.

I SAD i međunarodna zajednica izolirali su Sjevernu Koreju zbog nuklearnog programa, kršenja ljudskih prava kao i njihove protuameričke politike u regiji. Putinova pozivnica Kim Jong-unu javno je protivljenje takvoj politici pa i pokušaj da je se potkopa, zaključuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene