Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikada neće imati bolji život

Zašto je riječ 'dalit' naokrutnija riječ na svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o dvije djevojke koje su silovane i potom bačene na stablo manga odjeknula je svijetom. Djevojke su pripadale kasti nedodirljivih. Evo kako ta kasta živi.

Indija - zemlja koju muči cijeli niz društvenih problema i podjela posebno je teška za život dalitima ili, kako su poznatiji, 'nedodirljivima'. Radi se o sloju društva koji je na najnižem nivou u indijskom sustavu kasti.

Za njih se tradicionalno vjeruje kako nemaju nijednu varnu, odnosno da za razliku od ostalih kasta u sebi nemaju nijedan dio božanstva Purushe.

Status u društvu daliti nemaju, oduvijek su osuđeni na najgore i najteže poslove pa tako čiste izmet, prosjače, prostituiraju se, nose leševe... Više kaste u njih ni ne gledaju, ne rukuju se s njima, smatraju da su ispod zakona, a žene iz ove kaste redovno siluju misleći kako na to imaju pravo, piše Vocativ.

Silovali tinejdžerice i bacili ih na drvo manga

Ne smiju ulaziti u ugostiteljske objekte, a u trgovinama im hranu ne daju u ruke već bacaju na pod. U škole i hramove ne mogu ići, a često nemaju ni pristup izvorima pitke vode. Oni koji su rođeni u najnižoj kasti iz nje nikada neće izaći.

No, daliti su se počeli boriti za svoja prava, te je u urbanim sredinama zabilježen pad diskriminacije spram ove kaste. Ipak, u ruralnim dijelovima Indije koji ipak čine većinu zemlje, daliti i dalje žive život u paklu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene