Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi ga žele

Ukrajina: Zašto je ovaj mali grad postao epicentar krvavog sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad s nešto više od 25 tisuća stanovnika u svojim rukama žele i ukrajinska vojska i proruski separatisti.

Grad Debalceve postao je epicentar krvavog sukoba u Ukrajini. Prometni i komunikacijski centar važan je za obje strane, a njegovo osvajanje predstavljalo bi ključnu nagradu za proruske borce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka iz Pariza: 'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska' Slika nije dostupna Novi pregovori u Parizu Ukrajinski separatisti kažu da povlače oružje

Grad s tek nešto više od 25 tisuća stanovnika je komunikacijski centar sa željezničkim čvorištem koje povezuje pobunjeničke utvrde Donjeck i Luhansk. Sve što ide 'u' i 'van' regije prolazi kroz Debalceve, piše Sky News.

Ako ga preuzmu, separatisti će dobiti dobavni pravac preko kojeg će u svoja ključna uporišta dostavljati hranu, gorivo i streljivo. Zato su se, unatoč primirju, borbe u Debalceveu i okolici intenzivirale. Pobunjenici su opsadu grada počeli prošli mjesec.

Ukrajina: Pobunjenici zauzeli dio Debalcevea

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Minsku je prošli tjedan navodno tražio odgodu primirja za deset dana kako bi separatistima dao priliku da osvoje područje. Dio od 7000 ukrajinskih vojnika koji su zaglavljeni na tom području zarobili su militanti koji, tvrde, kontroliraju 80 posto grada.

Obje strane tvrde da je grad na njihovoj strani linije primirja. Prema sporazumu iz Misnka zaraćene strane u utorak su trebale početi s povlačenjem teškog naoružanja. Međutim, nijedna strana to nije napravila.

'Nemam pravo prestati se boriti za Delbaceve', poručio je čelnik pobunjenika Denis Pushilin i dodao kako je to čak i stvar morala.

'Situacija katastrofalna'

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, oko 80 posto stanovnika Delbacevea su izvorni ruski govornici, dok ih 16 posto govori ukrajinski. Mnogi stanovnici su pobjegli iz grada, a procjenjuje se da ih je ostalo oko 5000.

Putin traži uredan uzmak opkoljenih ukrajinskih vojnika

'Situacija u Delbaceveu je katastrofalna', tvrdi Joanne Mariner iz Amnesty Internationala.

'Razgovarala sam s mnogim starijim ljudima koji su vezani za svoje podrume, žive u izuzetno teškim uvjetima, u apsolutnom strahu', rekla je i dodala kako su joj mnogi rekli da se osjećaju potpuno izgubljeno i ne znaju što im je činiti. Granatiranja su konstantna, tvrde ljudi koji su ostavljeni na milost i nemilost snaga nad kojima nemaju nikakvu kontrolu.

Ukrajinska vojska počela se povlačiti iz Debalcevea

Pripadnici ukrajinske vojske u srijedu su se počeli povlačiti iz strateški važnog grada Debalcevea, koji je u obruču proruskih separatista, rekao je Semen Semenčenko, ukrajinski parlamentarni zastupnik i zapovjednik ukrajinske dragovoljačke bojne.

'Izvlačenje vojnika iz Debalcevea odvija se planirano i organizirano', rekao je Semenčenko, čiju izjavu je prenijela i ruska agencija RIA Novosti.

'Neprijatelj pokušava presjeći prilazne ceste i spriječiti izlazak vojnika', napisao je na Facebooku.

Istodobno proruski separatisti tvrde da stotine ukrajinskih vojnika u Debalceveu polažu oružje i predaju se njihovim snagama.

'U Debalceveu je u tijeku masovna predaja oružja ukrajinskih snaga. Riječ je o stotinama ljudi', rekao je separatistički dužnosnik Maksim Leščenko, čije je riječi prenijela medijska služba separatista DAN. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene