Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Somalijski gusari koje je ruska mornarica zarobila u Adenskom zaljevu i pustila ih koncem prošlog tjedna ostavivši ih na malenom čamcu usred mora, mrtvi su, budući da nisu uspjeli doći do obale, izjavio je izvor u ruskom ministarstvu obrane.


Rusija je u petak objavila da je pustila desetoricu somalijskih gusara koje je dan ranije zarobila u napadu njezina broda kako bi oslobodila ruski tanker 'Moskovsko sveučilište', izrazivši žaljenje zbog "slabosti međunarodnih zakona" koji ne omogućuju zadržavanje osumnjičenika. 'Po posljednjim informacijama, gusari koji su u Adenskom zaljevu bili zarobili ruski tanker Moskovsko sveučilište, nisu uspjeli doploviti do obale. Čini se da su svi mrtvi', dodao je izvor, a prenijele su ruske agencije.

Ruska mornarica ostavila ih je nekih 300 nautičkih milja (oko 550 km) od obale na čamčiću na kojemu su i doplovili, pošto su im zaplijenili oružje, opremu za pristajanje i plovidbu, dodao je izvor, a prenio Interfax. Tanker s 23 člana ruske posade plovio je u Kinu, s 86.000 tona sirove nafte kada su ga gusari zarobili 5. svibnja u istočnom dijelu Adenskog zaljeva. Sutradan je brod oslobodila posada ruskog ratnog broda Maršal Šapošnjikov koji je bio u blizini.

>> Somalski gusari oteli brod sa 17 članova posade

Vezani članci Slika nije dostupna Četiri broda uspjela umaknuti somalskim gusarima Slika nije dostupna Pirati oteli teretni brod

Desetorica gusara su zarobljena, a jedan je poginuo u napadu, navode ruske vlasti. Ruski vojni analitičar Mihail Vojtenko rekao je da se informacijama o oslobađanju gusara i njihovu prebacivanju u čamčić želi prikriti činjenica da su možda svi ubijeni, a ne pušteni. (Hina)