Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijesne požari

Zaprijetili im vatreni vrtlozi, spas potražili u moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australijom i dalje bjesne veliki požari. Olakšanje vatrogascima donosi pad temperatura. Pozornost australske i svjetske javnosti privukla je priča djeda i bake koji su spasili petero unučadi.

Fotografije petero djece i njihovih baka zagrljenih ispod drvenog mola obilaze svijet. Bilo im je to jedino utočište pred vatrenom stihijom koja pustoši australskim otokom Tasmanijom.

Pročitajte i ovo Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..." Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani

'Vidjeli smo vatrene vrtloge kako nam prilaze i nekoliko trenutaka poslije sve je bilo u plamenu, svuda oko nas', rekao je djed Tim Holmes. Pobjegli su u posljednji tren. Njihova kuća je izgorjela. U hladnom moru proveli su tri sata. S troje djece neplivača nisu imali izbora.

'Ovisili smo o molu. Problem je bio toliko dima i pepela. Zraka je bilo samo iznad vode. Bili smo u moru do brade i samo pokušavali disati. Zrak je bio nevjerojatno otrovan', rekao je Tim.

Spasili su se tek kada je Tim pronašao čamac u koji je ukrcao djecu i odvukao ga dvjestotinjak metara na pučinu gdje je zrak bio čišći. Timova kći za to je vrijeme u očaju čekala vijesti. Otišla je na pogreb, a na povratku cesta je bila blokirana.

>> Vatrena stihija u Australiji se smirila, no daleko je od nestanka

'Bila sam s dobrim prijateljima i molila se kao nikad do tada i te su molitve uslišene', rekla je majka Bonnie Walker. Njezin suprug nije znao u kakvoj su djeca opasnosti. U vrijeme požara bio je na izletu na udaljenom dijelu Tasmanije. 'Izgubili smo neke drage uspomene. Ali one mogu biti nadoknađene. Moju ženu i djecu ništa ne može zamijeniti', rekao je otac David Walker.

Spasilačke službe pozivaju stanovnike pogođenog područja da se jave članovima obitelji i prijateljima. Strahuje se da je u požarima nestalo oko 100 ljudi. Samo na Tasmaniji izgorjelo je više od 120 kuća. Opožareno je oko 20 tisuća hektara. Diljem Australije bjesni oko 200 požara. Olakšanje vatrogascima donio je pad temperatura nakon što su rekordnih šest dana u nizu prelazile 39 stupnjeva Celzijevih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene