Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine požara

Vatrena stihija u Australiji se smirila, no daleko je od nestanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je u srijedu zabilježila očito smirivanje na požarima zahvaćenom području zahvaljujući padu temperatura, iako više desetaka požara prijeti i dalje u Novom Južnom Walesu.

Približno 2000 vatrogasaca borilo se od utorka oko više od 140 žarišta, od kojih u srijedu nije još savladano tridesetak, uništavajući nastambe i stoku, rekao je šef ruralnih službi za borbu protiv požara u državi Shane Fitzsimmons.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

'Vatrena prijetnja u Novom Južnom Walesu daleko je od nestanka', izjavio je on novinarima u selu Bookham, zapadno od Canberre, gdje je plamen zahvatio 16.000 hektara šipražja.

Dosad nije zabilježena nijedna ljudska žrtva. Vlasti su se zabrinule za sudbinu stotinjak osoba od kojih nije bilo vijesti na otoku Tasmaniji ali čini se da su pobjegle iz kuća.

>> Toplinski udar: 'Vrućina je toliko jaka da se asfalt topi i lijepi za cipele'

Država Novi Južni Wales doživjela je najopasnije požare u povijesti s olujnim vjetrom i temperaturama koje su dosezale 45 stupnjeva Celzijusa u nekim područjima.

Ta bi žega trebala splasnuti na 25 stupnjeva u srijedu te su brojni požari, svrstani u razinu 'katastrofičnih', tijekom noći svrstani u nižu razinu.

Od požara koji je 2009. uslijedio nakon oluje u državi Viktorija, pri čemu su poginule 173 osobe, taj termin označava da se vatru ne da kontrolirati, nepredvidljiva je i širi se brzo te je jedini izlaz evakuacija stanovništva iz zahvaćenih zona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene