Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaposlenici Le Mondea ponovno u štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici najprestižnijeg francuskog dnevnika Le Mondea u srijedu su se glasovanjem odlučili za već drugi štrajk ovog tjedna zbog planiranog smanjenja radnih mjesta, objavio je Le Monde na svojoj internet stranici.

Štrajk će početi u srijedu poslijepodne i trajat će 24 sata. To znači da se prva izdanja novina neće pojaviti na kioscima u četvrtak navečer.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Ivan Malenica Aktualne teme Problem s ovrhama sve je veći, što čini Vlada? ''Vidjet ćemo postoji li potreba da se mijenja zakon''

Zaposlenici su u ponedjeljak štrajkali drugi put u 64-godišnjoj povijesti Le Mondea zbog najavljenog plana ukidanja 130 radnih mjesta i prodaje specijaliziranih priloga, među kojima je i legendarni Les Cahiers du cinema, jer ih uprava ocjenjuje neprofitabilnima. Uprava kani otpustiti 85 do 90 novinara.

Grupa Le Monde, koja ukupno zapošljava 1.600 ljudi, u krizi je s dugom od 150 milijuna eura, a samo lani izgubila je 20 milijuna eura. Upravni odbor najavio je stoga plan restrukturiranja do 2010.

Zaposlenici i sindikati reforme su nazvali prestrogima i neprihvatljivima, a protive se i drugoj točki najavljenog plana, prodaji izdanja koje uprava smatra nestrateškima ili neprofitabilnima.

Od 1944. godine, redakcija najuglednijeg francuskog dnevnika samo je jednom prekinula rad. Bilo je to 1976. godine kada je prosvjedovala protiv prelaska dnevnika France Soir u ruke grupe Hersant.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene