Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hodočašće muslimana

Započeo hadž: Milijuni hodočasnika krenuli prema Meki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje dva milijuna muslimana počelo je svoje godišnje hodočašće krećući se prema šatoru u blizini svetog grada Meke, prolazeći putem proroka Muhameda prije 14 stoljeća.

Hodajući pješice ili putujući javnim prijevozom i osobnim automobilima, hodočasnici će kroz planinski prijevoj ući u dolinu Mina, oko tri kilometra izvan Meke. Tim je istim putem Muhamed hodao na svome posljednjem putovanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogibeljno hodočašće U poplavama tijekom hadža 77 mrtvih Slika nije dostupna Prosvjed bez izgreda Meka: vjernici se popeli na goru Arafat, iranski hodočasnici prosvjeduju

Hadž, jedan od najmasovnijih javnih iskaza vjerskih osjećaja na svijetu, traje pet dana. U prošlosti je bio obilježen požarima, rušenjem hotela, sukobima policije i prosvjednika te smrtonosnim stampedima. Saudijski ministar unutarnjih poslova Princ Najef izjavio je da se ne mogu isključiti napadi regionalnog krila Al-Kaide, iako su snage sigurnosti spremne za takve akcije.

>> Meka: vjernici se popeli na goru Arafat, iranski hodočasnici prosvjeduju

Nova željeznica iz Kine

Al-Kaida na Arapskom poluotoku opovrgnula je da ima bilo kakvih namjera napasti muslimane na hadžu.Četvrtina svjetskog stanovništva izjašnjava se muslimanima, a sudjelovanje u hadžu obveza je svakoga od njih koji je za to tjelesno sposoban i može si to priuštiti.

Kako bi se smanjio rizik od stampeda i izbjegle prometne gužve, vlasti su pustile u promet novu podzemnu željeznicu kineske proizvodnje. Metro s dva kolosjeka povezivat će tri važne točke hadža, Minu, Muzdalifu i brdo Arafat gdje uobičajeno vladaju ogromne gužve.

Gradnja je koštala 1,8 milijarda dolara, linijom će se moći istodobno prevoziti 3000 ljudi i zamijeniti će 4000 autobusa koji su do sad prevozili hodočasnike iz Mine na Arafat. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene