Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed bez izgreda

Meka: vjernici se popeli na goru Arafat, iranski hodočasnici prosvjeduju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dva milijuna muslimana okupilo se u četvrtak na gori Arafatu gdje će u molitvi provesti dan obilježen i mirnim prosvjedima iranskih vjernika protiv 'neprijatelja islama'.

Skup koji obilježava vrhunac hodočašća u Meku održavao se po lijepu vremenu. Pješice i autobusom, hodočasnici iz cijeloga svijeta došli su iz doline Mine, gdje su proveli noć, na goru Arafat, dvadesetak kilometara jugoistočno od svetišta.

Pročitajte i ovo Misa u Međugorju Veliko okupljanje U Međugorju deseci tisuća vjernika: Hodočasnici iz cijeloga svijeta mole za mir u svijetu Slika nije dostupna Hodočašće muslimana Započeo hadž: Milijuni hodočasnika krenuli prema Meki

Na kamenitoj uzvisini, mjestu gdje je prorok Muhamed 632. održao posljednju propovijed, hodočasnici će moliti cijeli dan i zazivati Božje milosrđe. Dolazak velikog mnoštva hodočasnika iz Mine na Arafat prati velik broj pripadnika snaga sigurnosti i stanje je pod nadzorom, izjavile su saudijske vlasti u četvrtak oko podneva.

Snažan pljusak koji se u srijedu obrušio na Meku i lučki grad Džedu potopio je šatorsko naselje u Mini, gdje su vjernici noćili, zbog čega su neki morali napustiti svoj šator. Nakon sunčeva zalaska vjernici će se vratiti u dolinu Minu kako bi se pripremili za Kurban bajram, žrtvenu svečanost, u petak nakon koje će se održati obred kamenovanja crnog stećka, simbola sotone.

Povrh toga, jedan od najpogubnijih dijelova hodočašća, uobičajeni protuamerički prosvjed iranskih hodočasnika, protekao je bez izgreda u četvrtak ujutro. U njemu je sudjelovalo više tisuća Iranaca koji su uzvikivali protuizraelske i protuameričke slogane. Prosvjed je održan unatoč upozorenju saudijskih vlasti o mogućoj politizaciji hodočašća.

Godine 1987. u pokušaju saudijske policije da uguši prosvjede iranskih vjernika, poginule su 402 osobe, među kojima 275 Iranaca. Diplomatske veze Rijada i Teherana bile su se zategnule, a Irancima je hodčašćenje bilo zabranjeno do 1991. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene