Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanske vlasti zaplijenile su gotovo šest milijuna eura koje je posjedovao Marcello Fiori, bivši direktor arheološkog nalazišta u Pompejima optužen za prijevaru i nepravilno trošenje sredstava.


Zapljenu je izvela talijanska financijska olicija po odredbi suda. Uz Fiorija osumnjičeno je još devet dužnosnika zaposlenih u ministarstvu kulture, kao i pokrajinskih dužnosnika u Kampaniji.

Vezani članci Prosvjed protiv karantene u Napulju - 2 Strože mjere i u Italiji: Zatvraju se teretane i kina, kafići i restorani rade do 18 sati Prosvjed protiv karantene u Napulju - 3 Stotine ljudi prosvjedovale protiv karantene u Napulju, sukobili se s policijom koja je bacila suzavac

Fiori je bio izvanredni upravitelj arheološkog nalazišta u Pompejima u razdoblju od 2008. do 2010., a obavljao je i dužnost UNESCO-vog posebnog povjerenika imenovanog kako bi se zaustavilo propadanje tog povijesnog mjesta. U navedenom je razdoblju nadzirao obnovu amfiteatra koja je navodno izvedena na način da su prekršena brojna arheološka pravila, a proračun je višestruko prekoračen.

Prijeti mu odvojeni sudski proces u kojemu ga optužnica tereti za zloupotrebu ovlasti i za prijevaru. Tužiteljstvo tvrdi da je krajnji trošak obnove iznosio 400 posto više nego što je prvobitno predviđeno.

Prvi Sicilijanac na čelu Italije!

Italija je 2008. proglasila izvanredno stanje u Pompejima, nakon što su se arheolozi i povjesničari umjetnosti žalili na loše održavanje zbog čega su se počeli rušiti zidovi drevnog grada, nestalog u erupciji vulkana 79. godine i ponovno su slučajno otkriveni nakon 1600 godina. Stručnjaci su ukazali na loše upravljanje i nedostatak ulaganja u Pompeje, jednu od najpopularnijih talijanskih atrakcija, koju godišnje posjeti oko 2,5 milijuna turista.

Obnovu Pompeja, koja je trebala trajati četiri godine, sa 105 milijuna eura pomogla je i Europska unija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook