Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na granici

ZAPELI NA NIČIJOJ ZEMLJI Tisuće migranata čekaju ulazak u Makedoniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću migranata i izbjeglica nalazi se u četvrtak na prašnjavoj ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, jer im makedonska policija zbog dramatičnog meteža na kolodvoru u Gevgeliji ne dopušta ulazak u zemlji.

Manjim skupinama s granice ipak se periodično dopusti odlazak do željezničkog kolodvora u Gevgeliji, gdje ih već čeka dodatnih tisuću izbjeglica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dosta im je čekanja KAOS NA GRČKOJ AUTOCESTI Migranti pješice krenuli prema granici vičući 'Makedonija, Makedonija' Slika nije dostupna Pozvala na rješenje Vučić i Dačić podupiru izjavu Mogherini o otvaranju granica

U normalnim okolnostima pospani kolodvor u Gevgeliji sada je neprepoznatljiv. Krcat ljudima iz s Bliskog istoka, Afrike i Azije koji spavaju na otvorenom i čekaju neki od rijetkih vlakova do Srbije, posljednje postaje prije Mađarske i europske šengenske zone bez granica.

Kada vlak stigne nastane kaos. Izbjeglice jure prema vlakovima, djeca se ubacuju kroz prozore, dolazi i do tučnjave. Zapanjene takvim prizorima makedonske vlasti poslale su interventnu policiju u Gevgeliju da uspostavi kakav-takav red.

Ostojić: I dalje ćemo uspješno odolijevati valovima izbjeglica

Makedonska vlada je u srijedu pozvala susjedne zemlje da im pošalju dodatne vagone. "Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU-a", rekao je direktor željeznice Nikola Kostov.

Agencija UN-a za izbjeglice, međutim, poziva vladu u Skoplju da učini više i pristojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi.

Problem bi mogao postati još i veći s mogućim dolaskom tisuća migranata koje je grčka vlada brodovima evakuirala s otoka Kosa na kopno. Taj se brod, koji funkcionira kao plutajući prihvatni centar, u četvrtak očekuje u Solunu.

Prihvatilište je premalo za broj migranata na granici

Još se ne zna hoće li se izbjeglicama dopustiti da se iskrcaju, ali ako se to dogodi oni će gotovo sigurno krenuti prema Gevgeliji. Jedino prihvatilište koje trenutačno funkcionira u tom gradiću na makedonsko-grčkoj granici jest ono pokraj mjesne policijske postaje. Kapacitet mu je samo 165 ljudi.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlasti otvoriti privremeni prihvatni centar za izbjeglice koji sad kampiraju u parku ispred beogradskog kolodvora. Oni će prije ili kasnije krenuti za Mađarsku koja gradi ogradu kako bi ih spriječila da uđe u zemlji. To u Srbiji izaziva zabrinutost i gnjev da će postati usko grlo izbjegličke krize koja potresa Europu.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je pak da Srbija neće graditi zid na granici sa Makedonijom i ocijenio da će priljev izbjeglica i migranata, zbog ograde koju na granici sa Srbijom podiže Mađarska, biti preusmjeren na Hrvatsku i Bugarsku.

U međuvremenu, na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije ljudi pale vatre kako bi se zagrijali noću, a djeca se igraju u prašini pokraj bijelog graničnog kamena na kojem još stoje slova SFRJ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene