Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski premijer Jose Rodriguez Zapatero isključio je, u intervju za dnevni list El Mundo, mogućnost da u slučaju pobjede na skorim parlamentarnim izborima, obnovi mirovne pregovore s baskijskom separatističkom skupinom ETA.


"Apsolutno ne očekujem da bi moglo doći do dijaloga", rekao je premijer i obećao u intervjuu da neće pokušati formirati vladu ne dobije li njegova stranka socijalista uvjerljivu pobjedu.

Vezani članci Baskijska organizacija ETA (Foto: AFP) Baskijska organizacija ETA traži oprost od civila: "Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete" Slika nije dostupna Tri bombe eksplodirale u Baskiji

Za ponedjeljak je najavljeno raspuštanje španjolskog parlamenta u Madridu prije izbora 9. ožujka, na kojima predizborne ankete prognoziraju tijesne rezultate između socijalista i konzervativne oporbene Narodne stranke (PP).

PP je izgubio izbore 2004. godine nakon što je za madridske napade sa 190 mrtvih, a koje su 11. ožujka počinili islamski teroristi povezani s Al Qaidom, ishitreno optužio ETA-u. Zauzvrat, izbore 2008., moglo bi odlučiti baskijsko pitanje jer PP optužuje vladu da je ugrozila budućnost Španjolske svojim kontaktima s ETA-om.

"Ne vidim nikakvu mogućnost da bi tijekom idućeg mandata moglo doći do dijaloga kakav smo počeli (s ETA-om). Nakon trećeg neuspjelog pokušaja da se rješenje postigne dijalogom, preostaje samo jednostrano rješenje ETA-e", kazao je Zapatero.

Vlada socijalista prekinula je nakon godine dana započeti dijalog s ETA-om jer je u prosincu 2006. ETA ubila dvije osobe u bombaškom napadu na madridsku zračnu luku.

U više od četiri desetljeća dugoj oružanoj borbe za neovisnu
baskijsku državu na području jugozapadne Francuske i sjeverozapadne Španjolske, ETA je ubila više od 800 osoba.

Ankete pokazuju i da Baskija, pokrajina s visokim stupnjem
autonomije, primjerice u zdravstvu i obrazovanju, ne želi odvajanje od središnje vlade u Madridu.

Zapatero je u intervjuu odbacio insinuacije o gospodarskoj krizi kazavši da je tijekom 2007. rast iznosio 3 posto, te je naglasio da mu u idućem mandatu cilj ostvariti godišnji prihod po stanovniku veći od francuskoga.