Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši vijećnik vladajuće španjolske socijalističke stranke ubijen je, dva dana prije parlamentarnih izbora, ispred svoje kuće u baskijskom gradu Mondragonu, priopćila je policija.42-godišnji Isaias Carrasco ustrijeljen je u zatiljak na način svojstven baskijskim separatističkim pobunjenicima iz ETA-e, izvijestio je list El Pais na svojim internetskim stranicama.

Vezani članci Slika nije dostupna Zapatero predložio strategiju za borbu s ETA-om Slika nije dostupna ETA prijeti Zapateru, odbacuje plan o autonomiji

Za ubojstvo još nitko nije preuzeo odgovornost, no ETA je u četiri desetljeća borbe za neovisnost Baskije o Španjolskoj ubila više od 800 osoba.

Napad se dogodio u trenutku kad socijalistički premijer Rodriguez Zapatero, koji je pokušao, ali nije uspio, dogovoriti mirovni sporazum s ETA-om, vodi u ispitivanjima javnog mišljenja uoči nedjeljnih izbora.

Nakon ubojstva političara otkazana predizborna kampanja

Španjolski socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i njegov konzervativni izazivač Mariano Rajoy u petak su se dogovorili da će zadnjeg dana predizborne kampanje otkazati sve skupove zbog ubojstva lokalnog socijalističkog političara za koje se sumnjiči baskijske separatiste.

Vlada je zbog mogućih napada baskijske separatističke organizacije ETA-e pojačala mjere opreza zbog terorizma. ETA je tijekom kampanje izvršila dva bombaška napada u kojima nije bilo žrtava.

Carrasco je ukupno peta osoba ubijena tijekom Zapaterova mandata.

Parlamentarni izbori održavaju se u nedjelju, a prema posljednjim anketama, socijalisti imaju malu prednost pred oporbenim narodnjacima.