Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pobjeda španjolskog socijalističkog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera na nedjeljnim parlamentarnim izborima najvjerojatnije će mu omogućiti da nastavi svoj posao na, kako smatra, 'novoj i modernoj Španjolskoj', javljaju agencije.


Razdraganim pristašama Zapatero je rekao kako se nada da će na 'konsolidaciji' nove Španjolske moći raditi u miroljubivijim uvijetima nego tijekom svog prvog mandata, s manje trzavica s konzervativnom oporbom, no mir je daleko od toga da bude zajamčen, prenosi dpa.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice" Slika nije dostupna Kralj Juan Carlos Chavezu: 'Zašto ne ušutiš?'

Zapaterova pobjeda drugi put za redom učvrstila je njegov položaj, a tvrdnje oporbe da je beznačajan vođa koji je 2004. pobijedio jedino zahvaljujući bombaškim napadima islamista u Madridu samo tri dana pred izbore, nemaju težinu.

Njegova je vladajuća Socijalistička stranka pobijedila u nedjelju na izborima, ali nije osvojila apsolutnu većinu. Socijalisti će tako u donjem domu parlamenta, nakon osvojenih 43,7 posto glasova, imati 169 od 350 zastupničkih mjesta, pet više nego u prijašnjem sazivu parlamenta.

No, oporbena Narodna stranka (PP) također je, na uštrb manjih stranaka, osvojila više mjesta nego prije četiri godine. S 40,1 posto glasova, PP će u donjem domu parlamenta imati 153 zastupnička mjesta, također pet više nego u prošlom sazivu. Kako prenosi Reuters, vođa ekastremne ljevice Gaspar Llamazares je ishod izbora opisao kao "dvostranački tsunami", znak sve veće bipolarizacije španjolske političke scene, a najveći su gubitnici izbora upravo manje ljevičarske stranke.

Tijekom četverogodišnjeg mandata, Zapatero je iz mlađahnog 'lidera' kojeg je oporba posprdno zvala 'Bambi' prerastao u odvažnog premijera koji nije oklijevao provesti niz radikalnih društvenih reformi, unatoč žilavom otporu moćne Katoličke crkve.

Pod njegovim je vodstvom, smatraju analitičari, konzervativna Španjolska postala jedna od najnaprednijih europskih zemalja, jamčeći homoseksualcima puna bračna prava, uključujući pravo i na posvajanje djece, promičući zakone o jednakosti žena, uključujući i izborni paritet, a olakšao je i postupak razvoda braka.  

Vlada je također odobrila istraživanje matičnih stanica i smanjila utjecaj crkve na sustav obrazovanja. No, stotine tisuća Španjolaca odazvalo se na pozive biskupa i u više navrata prosvjedujući protiv ugrožavanja institucije obitelji, a socijalisti su optuženi čak i za kršenje ljudskih prava.

Nakon što je na čelo Biskupske konferencije izabran konzervativni kardinal Antonio Maria Rouco, analitičari očekuju nastavak okršaja vlade i Crkve.

Zapatero, međutim, poručuje da će 'vladati za sve ljude, misleći prvo na one koji nemaju ništa'.

Konzervativni PP se pak suzdržao od formiranje prečvrstog savezništva s crkvom iz straha da ne ispadne ultrareakcionaran.

Španjolski tisak u svojim komentarima izbora, različito gleda na Zapaterovu pobjedu, videći u njoj, ovisno o političkoj orijentaciji, 'trijumf', 'drugu priliku' ili jednostavno 'pobjedu'.

'Publico', blizak PSOE-u, svoj je uvodnik naslovio sa 'Zapatero trijumfirao'. Desni El Mundo je svoj tekst opremio naslovom 'PSOE pobjedio, PP napredovao, dvojac ima 323 od 350 zastupnika'.

EL Pais primjećuje da, suprotno svojim prethodnicima koji su osvajali dva mandata za redom - socijalistu Felipeu Gonzalesu i konzervativcu Jose-Mariji Aznaru, Zapatero nije osvojio apsolutnu većinu.

Konzervativni ABC je izvijestio da je 'PSOE pobijedio usprkos povećanju broja mjesta PP-a, dok su nacionalisti i komunisti izgubili tlo pod nogama'.