Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kralj Juan Carlos Chavezu: 'Zašto ne ušutiš?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamnaesti ibero-američki susret na vrhu u čilanskom Santiagu završio je svađom španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera i venezuelskog predsjednika Huga Chaveza kojeg nije mogao ušutkati ni kralj Juan Carlos.

Venezuelski predsjednik je prvo bivšeg španjolskog premijera Josea Mariju Aznara nazvao 'fašistom', a zatim je sutradan cijelu Aznarovu konzervativnu vladu i španjolsku poslovnu zajednicu optužio za neuspješni državni udar u Venezueli 2002. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadovoljavajuće stanje Španjolski kralj se dobro oporavlja nakon operacije Slika nije dostupna Čvorići na plućima Španjolski kralj Juan Carlos operiran na plućima

Aznarov socijalistički nasljednik Zapatero zatražio je riječ i
poručio Chavezu da je temeljno pravilo javnoga života 'obraćati se drugima s poštovanjem, čak i kada su u pitanju ideološki antipodi'. 

'Bivšeg premijera Aznara izabrao je španjolski narod i zahtijevam poštovanje', rekao je Zapatero.

No, Chavez ga je prekinuo i ponovo Aznara nazvao 'fašistom od kojeg čak i zmija ima više ljudskoga'. Ta je opaska izbacila iz takta španjolskog kralja Juana Carlosa, koji je vidljivo uzrujan i blijed, povikao Chavezu: 'Zašto ne ušutiš?!' i zatim napustio sjednicu.

U završnoj 'izjavi iz Santiaga' šefovi država i vlada 22 zemlje
Latinske Amerike i Iberskog poluotoka koji su sudjelovali u radu summita, istaknuli su žurnu potrebu da se ojača socijalna zaštita u Latinskoj Americi unatoč velikim ideološkim razlikama između čelnika na tom području, te da se otvaraju nova radna mjesta, poprave uvjeti u kojima žive najsiromašniji i da se moderniziraju porezni sustavi putem eventualnog povećanja poreza kako bi se mogle financirati sve reforme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene