Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar na Petrićevcu

Zapaljena vrata katoličke crkve kod Banje Luke, Hrvati uznemireni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obnovljenoj katoličkoj crkvi na Petrićevcu kod Banje Luke nepoznati su počinitelji noćas zapalili vrata, što je, prema riječima mostarskog župnika Ive Orlovca, uznemirilo Hrvate katolike u velikom tjednu.

Nepoznati počinitelji zapalili su u noći s četvrtka na petak ulazna vrata na katoličkoj crkvi na Petrićevcu kod Banje Luke, koja je u fazi obnove nakon što su je potkraj rata porušile srpske postrojbe, izvijestio je medije u Mostaru tamošnji gvardijan i župnik fra Ivo Orlovac.

Pročitajte i ovo U zagrebačkoj Ulici grada Vukovara se zapalilo automobil - 2 Vatrogasci ugasili požar VIDEO/FOTO Dramatične scene u Zagrebu: Na križanju u potpunosti izgorio automobil Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost

"Noćas su nam zapalili vrata na novoj crkvi na Petrićevcu", rekao je Orlovac dodajući kako je ovaj izgred u velikome tjednu izazvao uznemirenost Hrvata katolika.

>> Eksplozija srušila kuću u Varaždinu: Iz ruševine spasili muškarca!

"To je vrlo jasna i ružna poruka Hrvatima katolicima u Banjoj Luci. Osobito prema eventualnim povratnicima u ovaj grad, ali i za one koji su ovdje ostali živjeti", istaknuo je Orlovac. Po njegovim riječima, policija je u prijepodnevnim satima provodila očevid te istražne radnje.

Katolička crkva u mjestu Petrićevcu kod Banje Luke do temelja je srušena u podmetanju eksploziva u svibnju 1995. godine od strane pripadnika Vojske Republike Srpske, dok je samostan zapaljen. U požaru je izgorio krov i unutarnje prostorije sa stolarijom i svim namještajem, među kojima i župni ured i u njemu sve župne matice.

Tom prigodom više franjevaca, tri časne sestre i dva civila su bili kratko zatočeni. Među njima je bio i fra Alojzije Atlija, najstariji član zajednice i srčani bolesnik, koji je te noći po podacima Katoličke crkve doživio srčani udar.

Radovi na obnovi katoličke crkve na Petrićevcu započeli su 2008. godine, a najveći dio novca izdvojile su vlade Hrvatske i Republike Srpske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene