Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaoštrava se sukob vahabita i bosanskih muslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukob između muslimana koji su privrženi Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i vahabita eskalirao je do te mjere da se u njega morala umiješati policija i to intervenirajući u džamiji u kojoj je ured reisa Mustafe Cerića, prenose u petak sarajevski dnevni listovi.

Policijsku intervenciju u četvrtak je zatražio imam sarajevske Careve džamije Sadrudin Išerić jer je skupina vahabita okupljena oko stanovitog Jusufa Barčića nakon molitve odbila napustiti dvorište džamije te pokušala organizirati predavanje na kojemu bi se tumačilo što oni smatraju pravim islamom.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

- Taj Barčić smatra da ima pravo doći bilo gdje u džamiju i raditi što hoće, da to nije vlasništvo Islamske zajednice i da ne poštuje pravila koja imamo, pojasnio je razloge sukoba imam Išerić, kako ga citira "Dnevni avaz".

On je istaknuo kako to nije bio prvi sukob ovakve vrste jer Barčić i njegovi sljedbenici sličnu situaciju stvaraju gotovo svakog četvrtka. Slično se ponašaju i na području Tuzle gdje u Prinčevoj džamiji također pokušavaju dovesti u pitanje autoritet IZ.

Sam Barčić tvrdi pak kako ga je bivši imam Careve džamije još prije pet godina zvao da počne držati predavanja što je i činio.

Također je novinarima kazao kako džamije moraju biti na usluzi svim muslimanima, bez ograničenja.

Na podsjećanje novinara "Oslobođenja" kako je IZ posebnom rezolucijom 2006. godine potvrdila da se u džamijama neće dopustiti tumačenje islama koje odudara od bosanskohercegovačke tradicije, Barčić je samouvjereno izjavio kako takve rezolucije neće opstati jer se kose s
načelima islama te najavio kako će nastaviti dolaziti u Carevu džamiju i tamo držati predavanja a onemogući li mu se ulaz, on i njegovi sljedbenici okupljat će se na ulici.

Policija u četvrtak nije primjenila silu kako bi Barčića i njegove
istomišljenike izbacila iz džamijskog prostora jer to ni imam nije tražio.

- Ti mladići mirno sjede i upražnjavaju vjeru na neki svoj način. Policajci su sugerirali imamu da napiše kućni red čije bi eventualno nepoštivanje stvorilo prostor za intervenciju policije, kazao je Zlatko Prndelj, načelnik Odjela za opći kriminalitet MUP-a Sarajevske županije.

Sarajevski muftija Husein Smajić smatra kako sam Barčić i nije toliki problem koliko je to skupina ljudi "koje netko upućuje" da remete red u zajednici.

- Mi ćemo sve pokušati rješiti mirno, kazao je sarajevski muftija.

Mediji pak prenose kako su vahabiti u četvrtak bili sve samo ne miroljubivi te da su novinare nazivali lažovima i prijetili im
batinama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene