Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Srbija-Europska unija'

'Regionalna suradnja na zapadnom Balkanu najvažnija je za članstvo u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy danas je u Beogradu, otvarajući forum 'Srbija-Europska unija', izjavio kako je regionalna suradnja na prostoru zapadnog Balkana jedan od najvažnijih čimbenika približavanja te regije članstvu u EU.

Rompuy je pritom uputio čestitke Hrvatskoj i Srbiji na napretku u njihovim bilateralnim odnosima.

Obraćajući se na otvaranju foruma na kojem, uz visoke predstavnike EU i šefove diplomacije zemalja regije, sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, Van Rompuy je, govoreći o značenju integriranja zapadnog Balkana u EU, podsjetio kako je Unija demokratska zajednica, zajednica prava i zajednica čiji su članovi u konstantnim međusobnim pregovorima koji se vode u dobroj volji i međusobnom povjerenju.

'Ove vrijednosti su također važeće i za zapadni Balkan. Želimo da cijela regija ostvari standarde koji vladaju u EU i da postane dijelom Unije', poručio je Van Rompuy te dodao kako su veoma važni stabilni odnosi među susjedima te da je njihovo ostvarenje još važnije za zapadni Balkan imajući u vidu sukobe na tom prostoru iz nedavne prošlosti.

Istaknuvši kako na putu proširenja EU neće biti prečica u ostvarenju kopenhageških kriterija, predsjednik Europskog vijeća ustvrdio je kako je aktualna srbijanska vlada od 2008. godine napravila veliki napredak te posebno istaknuo važnost uhićenja haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hažića.

Nitko ne treba uvjeravati Srbiju da pitanje Kosova mora biti riješeno prije njena ulaska u Uniju, a Srbija čini sve da taj problem riješi na demokratski način, rekao je Tadić Govoreći o problemu Kosova, Van Ropmuy je ukazao na važnost konkretnih rezultata dijaloga izmađu Beograda i Prištine, istaknuvši kako teški problemi koji postoje ne mogu biti riješeni bez dobre volje i međusobnog povjerenja. Održavanje dijaloga, ustvrdio je, najbolji je način da se spriječe unilateralni potezi koji mogu biti opasni.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, otvarajući skup, kazao je kako su za Srbiju od velike važnosti dobrosusjedski odnosi i suradnja u regiji te posebno istaknuo zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

'Smatram da bi rješenjem pitanja nestalih i povratka izbjeglih bio učinjen još jedan veliki korak ka pomirenju u regiji', ustvrdio je Tadić te dodao kako se Srbija raduje uspjesima njenih susjeda na putu ka EU. Podsjetivši kako će Hrvatska uskoro postati članicom Unije, Tadić je kazao kako Srbija to želi i ostalim svojim susjedima a i samoj sebi. Istaknuo je pritom da Srbija posjeduje kapacitete za napredak ka članstvu u EU te da bi zaustavljanje procesa širenja pogodilo prije svega njene građane.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Nitko ne treba uvjeravati Srbiju da pitanje Kosova mora biti riješeno prije njena ulaska u Uniju, a Srbija čini sve da taj problem riješi na demokratski način te je neophodno realistično rešenje za Kosovo koje ne bi podrazumijevalo da jedna strana dobije sve a druga ništa, kazao je srbijanski predsjednik.

Forum Srbija-EU, pod nazivom 'Prevladanje krize, put prema Europskoj uniji', koji se održava u petak u Beogradu okupio je, uz predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, i brojne visoke dužnosnike iz Srbije, EU i zemalja jugoistočne Europe koje su obuhvaćene eurointegracijskim procesima, te predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i gospodarskog sektora. Među glavnim temema foruma su prevladavanje gospodarske krize, regionalna suradnja i nacionalne strategije te financijska perspektiva EU nakon 2013. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene