Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija potaknula strah

Socijalna pravednost u EU u opadanju: Položaj Hrvatske mogao bi vas iznenaditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stupanj socijalne pravednosti u zemljama Europske unije je u opadanju, a tim su procesom posebice pogođene zemlje južne i jugoistočne Europe, pokazuju rezultati studije njemačke Zaklade Bertelsmann objavljene u ponedjeljak.

'Iako je Europa u posljednje vrijeme učinila značajne korake glede gospodarske stabilizacije, razina socijalne pravednosti je u većini zemalja Europske unije opala', navodi se u studiji Zaklade Bertelsmann pod nazivom 'Socijalna pravednost u Europskoj uniji'.

Pročitajte i ovo Crveni križ - 3 Najveći u Hrvatskoj Humanitarci velikog srca desetljećima pomažu Hrvatskoj: "Daj dok možeš, moli dragog" Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna

Pritom se posebice ističe razlika u trendu porasta socijalnih razlika u sjevernim i zemljama južne i jugoistočne Europe. Iako je generalno u blagom padu, razina socijalne pravednosti je još uvijek visoka u skandinavskim zemljama te Nizozemskoj.

'Prije svega u zemljama pogođenima krizom poput Grčke, Španjolske, Italije i Mađarske je primjetan pad socijalne pravednosti', stoji u prioćenju koje je popratilo objavljivanje studije.

Hrvatska se na ljestvici socijalne pravednosti nalazi na 22. mjestu, ispred Latvije, Italije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke.

U pojedinim aspektima poput pristupa tržištu rada ili pristupa obrazovanju Hrvatska se nalazi još niže, na 25. mjestu. U stupnjevanju kriterija 'društveno jedinstvo i stupanj diskriminacije' Hrvatska se nalazi na pretposljednjem mjestu, dok je najbolji rezultat, 18. mjesto, postigla u kategoriji 'zdravstvo'.

Slovenija se nalazi na 9. mjestu, ispred Estonije, Belgije, Francuske i Velike Britanije.

'Nad Europom su se nadvili tamni oblaci'

Autori studije strahuju za dugoročnu socijalnu stabilnost unutar Europske unije.

'Rastući jaz između pojedinih zemalja članica ali i između generacija može dovesti do napetosti i ogromnog gubitka povjerenja', upozorio je predsjednik Zaklade Bertelsmann Joerg Draeger.

Njemačka, koja se nalazi na sedmom mjestu, od prvog ispitivanja 2008. ostvarila je značajna poboljšanja zahvaljujući prije svega stabilizaciji tržišta rada.

U izradi studije autori su analizirali šest različitih aspekata socijalne pravednosti: stupanj siromaštva, obrazovanja, stanje na tržištu rada, zdravstvo, pravednost u odnosu na generacijsku pripadnost te društveno jedinstvo i stupanj diskriminacije.

Zakladu Bertelsmann je osnovao medijski poduzetnik Reinhardt Mohn i cilj joj je poticanje 'reformskih procesa' i 'poduzetničkih načela'. Zaklada Bertelsmann već godinama objavljuje znanstvena istraživanja iz područja sociologije i ekonomije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene