Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za manje od 30 godina

Zakiseljenje oceana moglo bi početi uništavati koraljne grebene

Veliki koraljni greben (Foto: AFP)
Veliki koraljni greben (Foto: AFP) Foto: Afp
Mnogi od svjetskih koraljnih grebena, uključujući Veliki koraljni greben, mogli bi početi propadati unutar sljedećih 30 godina kao rezultat sve snažnijeg zakiseljenja oceana, pokazalo je novo istraživanje objavljeno ovoga tjedna.

Pijesak koji predstavlja 'građevni' materijal za gradnju i održavanje koraljnih grebena počet će se rastapati zbog sve kiselijih oceana, pokazuje istraživanje koje je vodio Bradley Eyre, profesor australskog sveučilišta Southern Cross.

"Sedimenti koraljnih grebena širom svijeta počet će se otapati kada kiselost oceana dosegne kritičnu točku, a što će se vjerojatno dogoditi mnogo prije kraja stoljeća", kaže Eyre. "To će potencijalno utjecati na ekosustave koraljnih grebena - da ne spominjemo turizam, ribarenje i druge ljudske aktivnosti koje se odvijaju oko tih grebena".

Zakiseljenje oceana rezultat je otapanja ugljičnog dioksida iz zraka u oceanima, čime oni postaju kiseliji. Zbog ljudskih aktivnosti oceani su 30 posto kiseliji nego proteklih stoljeća. Znanstvenici kažu da će se stanje pogoršati s porastom emisije ugljičnog dioksida, uglavnom zbog izgaranja fosilnih goriva poput ugljena, prirodnog plina i nafte. Zbog zakiseljenja oceana očekuje se da će koralji rasti mnogo sporije.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science pokazuje da je brzina kojom se otapaju sedimenti u koraljnim grebenima deset puta osjetljivija na zakiseljenje oceana nego brzina kojom rastu koralji, a to znači mnogo brži nestanak grebena. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene